19 mar 2015 14:55

19 mar 2015 14:55

Förvandlar ull till fjärilar och spindlar

STRANDSKOLAN: Skapande skola

Ull förvandlas till fjärilar, maskar och spindlar. Det är skapande skola på schemat och att lära sig ett hantverk är en av aktiviteterna.

– Det här är jättekul. Vi tovar insekter och det är inte särskilt svårt, berättar Mattias Quick medan han sitter och syr på ögon på sin tovade spindel.

Eleverna i årskurs två har skapande skola. Anna Hjortmark åker runt i skolorna och lär ut hantverk av olika slag. Förutom tovning lär hon också ut repslagning och luffarslöjd bland annat. Ett av koncepten inom tovningen är att tillverka insekter.

Hantverk i fokus

Med färgad, lokalproducerad ull får eleverna lära sig såptovning där de doppar materialet i såpvattnet och formar det som de vill ha det. Nåltovning är en annan variant där materialet läggs på ett mjukt underlag och fogas samman med nålstick.

Strandskolan har fått pengar från Statens kulturråd för skapande verksamhet och det är professionella kulturutövare som kommer till skolan och lär ut eller visar upp sin verksamhet.

– Det här är jättekul. Vi tovar insekter och det är inte särskilt svårt, berättar Mattias Quick medan han sitter och syr på ögon på sin tovade spindel.

Eleverna i årskurs två har skapande skola. Anna Hjortmark åker runt i skolorna och lär ut hantverk av olika slag. Förutom tovning lär hon också ut repslagning och luffarslöjd bland annat. Ett av koncepten inom tovningen är att tillverka insekter.

Hantverk i fokus

Med färgad, lokalproducerad ull får eleverna lära sig såptovning där de doppar materialet i såpvattnet och formar det som de vill ha det. Nåltovning är en annan variant där materialet läggs på ett mjukt underlag och fogas samman med nålstick.

Strandskolan har fått pengar från Statens kulturråd för skapande verksamhet och det är professionella kulturutövare som kommer till skolan och lär ut eller visar upp sin verksamhet.