24 mar 2015 17:49

24 mar 2015 17:49

Sålt 6 000 armband

FÖRELÄSNING: Trauma skapade ideell rörelse

Louise Gustafsson är mamma till två barn och grundaren av armbandet GO LIFE. I lördags berättade hon i soldathemmet om cancer, ofrivillig barnlöshet och om rädslan att våga tro på framtiden.

– Jag behövde något som fick mig att kämpa, som gav mig energi och som fick mig att våga tro på livet.

Armbandet står för att inte glömma bort livet och våga fortsätta leva, vad man än är drabbad av. Idag säljs armbandet i butiker runt omkring i landet, och intäkterna som hittills är över en halv miljon kronor, har Louise Gustafsson skänkt till forskning mot cancer, hjärnans sjukdomar och mot ofrivillig barnlöshet.

Barn och cancer

Hennes resa började för drygt tio år sedan när ägglossningen uteblev.

– Till slut hamnade vi i kön för provrörsbefruktning på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Hon beskriver att all tid och pengar gick till kampen för att bli gravid och vardagen var full av motsägelsefulla besked från läkarkåren. Efter några år fick paret två barn men familjelyckan blev inte långvarig.

– Jag stod i köket och arbetade när jag kände en kraftig yrsel och synen på högra ögat försvann.

Än en gång fick hon motsägelsefulla diagnoser från läkarkåren.

– Först hade jag haft en stroke, sen var det multipel skleros (MS) och till slut visade magnetröntgen att det fanns en elakartad tumör i bakhuvudet. Operationen och cellgiftsbehandling gick bra men kroppen hade tagit stryk.

Hon lider av mentaltrötthet och arbetar halvtid för att orka med vardagen.

– Det är ett dolt handikapp. Det syns inte utanpå, men energin tar slut och man blir helt orkeslös.

Hanterar vardagen

Louise Gustafsson har inte accepterat sjukdomen men hon har lärt sig att hantera vardagen.

– Jag lever strukturerat och idag vågar jag skapa inre bilder för framtiden, men jag planerar inte på längre sikt. Jag är rädd för att benen ska dras undan ännu en gång.

– Jag behövde något som fick mig att kämpa, som gav mig energi och som fick mig att våga tro på livet.

Armbandet står för att inte glömma bort livet och våga fortsätta leva, vad man än är drabbad av. Idag säljs armbandet i butiker runt omkring i landet, och intäkterna som hittills är över en halv miljon kronor, har Louise Gustafsson skänkt till forskning mot cancer, hjärnans sjukdomar och mot ofrivillig barnlöshet.

Barn och cancer

Hennes resa började för drygt tio år sedan när ägglossningen uteblev.

– Till slut hamnade vi i kön för provrörsbefruktning på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Hon beskriver att all tid och pengar gick till kampen för att bli gravid och vardagen var full av motsägelsefulla besked från läkarkåren. Efter några år fick paret två barn men familjelyckan blev inte långvarig.

– Jag stod i köket och arbetade när jag kände en kraftig yrsel och synen på högra ögat försvann.

Än en gång fick hon motsägelsefulla diagnoser från läkarkåren.

– Först hade jag haft en stroke, sen var det multipel skleros (MS) och till slut visade magnetröntgen att det fanns en elakartad tumör i bakhuvudet. Operationen och cellgiftsbehandling gick bra men kroppen hade tagit stryk.

Hon lider av mentaltrötthet och arbetar halvtid för att orka med vardagen.

– Det är ett dolt handikapp. Det syns inte utanpå, men energin tar slut och man blir helt orkeslös.

Hanterar vardagen

Louise Gustafsson har inte accepterat sjukdomen men hon har lärt sig att hantera vardagen.

– Jag lever strukturerat och idag vågar jag skapa inre bilder för framtiden, men jag planerar inte på längre sikt. Jag är rädd för att benen ska dras undan ännu en gång.