26 mar 2015 20:00

26 mar 2015 20:00

Mig kan ingen påverka! Eller...?

KRÖNIKA

Whoa! Här går jag och shoppar i lugn och ro när jag plötsligt får mina värderingar och ideal uppslängda som en käftsmäll i ansiktet, och under några svidande sekunder är jag nere för räkning.

Jag tittade mig omkring i affären, skyltdockorna var inte alls så pinnsmala som de jag var van vid. Visst hade jag hört om att det fanns hela affärer här i USA som säljer kläder i stora storlekar, men det här var något helt annat. De här skyltdockorna visade upp kläder i storlek 38/40 och JAG hade reagerat på att de inte såg normala ut. JAG som har världens mest öppna sinne, helt fritt från fördomar, och som ständigt hävdar människors lika värde. JAG som tycker att dagens kroppsideal är löjliga, överdrivna och ibland till och med osunda. Hur kunde JAG bli så provocerad av normalviktiga skyltdockor?

Helt plötsligt insåg jag att vi människor påverkas mer av det vi utsätts för i olika media än vad vi faktiskt vill låtsas om. Vi är så vana vid att hela tiden matas med bilder av smala modeller i till exempel reklam, tidningar och filmer att vi inte ens märker hur vi sakta men säkert ändrar uppfattning om vad som är normalt.

Jag anser mig själv vara en smart tjej med starka värderingar, och ändå har jag låtit mig hjärntvättas. Hur kan jag vara så lättpåverkad? Och hur påverkade blir inte de killar och tjejer som redan ser upp till de här idealen?

Missförstå mig rätt nu, jag tycker att det var fantastiskt av affären att ha normalviktiga skyltdockor. Det jag stör mig på är att jag blev så provocerad av de här skyltdockorna men inte av de som fanns på Victoria's Secret trots att de mer eller mindre var undernärda.

Jag undrar hur världen skulle reagera om affärerna plötsligt hade skyltdockor i blandade storlekar, så som samhället faktiskt ser ut. Jag skulle antagligen bli chockad, men vansinnigt nöjd!

Ebba Andersson, 9C

 

 

Whoa! Här går jag och shoppar i lugn och ro när jag plötsligt får mina värderingar och ideal uppslängda som en käftsmäll i ansiktet, och under några svidande sekunder är jag nere för räkning.

Jag tittade mig omkring i affären, skyltdockorna var inte alls så pinnsmala som de jag var van vid. Visst hade jag hört om att det fanns hela affärer här i USA som säljer kläder i stora storlekar, men det här var något helt annat. De här skyltdockorna visade upp kläder i storlek 38/40 och JAG hade reagerat på att de inte såg normala ut. JAG som har världens mest öppna sinne, helt fritt från fördomar, och som ständigt hävdar människors lika värde. JAG som tycker att dagens kroppsideal är löjliga, överdrivna och ibland till och med osunda. Hur kunde JAG bli så provocerad av normalviktiga skyltdockor?

Helt plötsligt insåg jag att vi människor påverkas mer av det vi utsätts för i olika media än vad vi faktiskt vill låtsas om. Vi är så vana vid att hela tiden matas med bilder av smala modeller i till exempel reklam, tidningar och filmer att vi inte ens märker hur vi sakta men säkert ändrar uppfattning om vad som är normalt.

Jag anser mig själv vara en smart tjej med starka värderingar, och ändå har jag låtit mig hjärntvättas. Hur kan jag vara så lättpåverkad? Och hur påverkade blir inte de killar och tjejer som redan ser upp till de här idealen?

Missförstå mig rätt nu, jag tycker att det var fantastiskt av affären att ha normalviktiga skyltdockor. Det jag stör mig på är att jag blev så provocerad av de här skyltdockorna men inte av de som fanns på Victoria's Secret trots att de mer eller mindre var undernärda.

Jag undrar hur världen skulle reagera om affärerna plötsligt hade skyltdockor i blandade storlekar, så som samhället faktiskt ser ut. Jag skulle antagligen bli chockad, men vansinnigt nöjd!

Ebba Andersson, 9C