30 mar 2015 06:00

30 mar 2015 06:00

Skippa läxan!

Krönika av Felicia Hellkvist 9B

En vanlig skoldag för mig som elev i årskurs 9 på Carl-Johanskolan börjar kl 8 och slutar klockan 3. Under dessa 7 timmar i skolbänken ligger lektionerna tätt inpå varandra och avbryts med korta 5, ibland 10 minuters raster.

Efter skoldagens slut känner jag helst att jag vill slänga in allt som har med skola och göra i mitt skåp, låsa det och ta bussen hem för att gå på min fotbollsträning, va med mina kompisar och pojkvän. Men riktigt så fungerar det inte. När klockan slår 3 hör jag min lärares röst Glöm inte plugga, ni har 30 sidor om andra världskriget och 35 engelska verb tills på torsdag.

Jag går till bussen, släpandes på min tunga välfyllda väska. När jag kommer hem kollar jag på klockan som nu har hunnit bli 4. Jag stirrar på berget av läxor, suckar tungt och känner hur ångesten sakta men säkert fyller upp min kropp.

Du måste äta nu din träning börjar snart., hör jag mammas röst från köket. Klockan har nu hunnit slå 5 och jag har mer än hälften av mitt pluggande kvar. Jag åker på min träning och får när jag kommer hem tillbringa resten av min kväll vaken i min säng för att kunna få in de sista engelska verben i mitt huvud. När jag dagen efter vaknar efter endast 5 timmars sömn, krälar jag mig ur sängen, trött i kroppen med sprängande huvudvärk.

Är det verkligen såhär det ska vara? Ska vi elever verkligen behöva jobba utöver de 7 timmarna vi sitter i skolbänken och matar in information? Ska vi på de få timmarna vi faktiskt är lediga behöva plugga, när vi har så mycket annat vi behöver hinna med? Jag tycker att allting som står i kursplanen ska hinnas med i skolan. När skoldagen är slut ska man kunna andas ut, ha kul och komma i säng, för att dagen efter vara pigg och fokuserad i skolbänken.

Det är inte konstigt att ungdomar i vårt samhälle mår dåligt, lider av stress och har ångest, när man knappt har en enda dag ledig efter skolan.

Självklart förstår jag att ni lärare måste testa av era elevers kunskaper på något sett, men då är uppgifter som denna, att skriva en krönika är bra sätt. Det görs lektionstid och jag behöver inte göra någonting hemma.

Allt detta plugg vi tar med oss hem får oss elever att se negativt på skolan. På låg och mellanstadiet var det kul att gå till skolan. Det var också kul att komma hem, när man hade hela eftermiddagen till att ha kul. Nu är man överlycklig om man någon gång ibland får lördagskvällen ledig från plugg.

Skippa läxan, lämna arbetet i skolan, så att vi ungdomar kan ta vara på vår fritid.

Efter skoldagens slut känner jag helst att jag vill slänga in allt som har med skola och göra i mitt skåp, låsa det och ta bussen hem för att gå på min fotbollsträning, va med mina kompisar och pojkvän. Men riktigt så fungerar det inte. När klockan slår 3 hör jag min lärares röst Glöm inte plugga, ni har 30 sidor om andra världskriget och 35 engelska verb tills på torsdag.

Jag går till bussen, släpandes på min tunga välfyllda väska. När jag kommer hem kollar jag på klockan som nu har hunnit bli 4. Jag stirrar på berget av läxor, suckar tungt och känner hur ångesten sakta men säkert fyller upp min kropp.

Du måste äta nu din träning börjar snart., hör jag mammas röst från köket. Klockan har nu hunnit slå 5 och jag har mer än hälften av mitt pluggande kvar. Jag åker på min träning och får när jag kommer hem tillbringa resten av min kväll vaken i min säng för att kunna få in de sista engelska verben i mitt huvud. När jag dagen efter vaknar efter endast 5 timmars sömn, krälar jag mig ur sängen, trött i kroppen med sprängande huvudvärk.

Är det verkligen såhär det ska vara? Ska vi elever verkligen behöva jobba utöver de 7 timmarna vi sitter i skolbänken och matar in information? Ska vi på de få timmarna vi faktiskt är lediga behöva plugga, när vi har så mycket annat vi behöver hinna med? Jag tycker att allting som står i kursplanen ska hinnas med i skolan. När skoldagen är slut ska man kunna andas ut, ha kul och komma i säng, för att dagen efter vara pigg och fokuserad i skolbänken.

Det är inte konstigt att ungdomar i vårt samhälle mår dåligt, lider av stress och har ångest, när man knappt har en enda dag ledig efter skolan.

Självklart förstår jag att ni lärare måste testa av era elevers kunskaper på något sett, men då är uppgifter som denna, att skriva en krönika är bra sätt. Det görs lektionstid och jag behöver inte göra någonting hemma.

Allt detta plugg vi tar med oss hem får oss elever att se negativt på skolan. På låg och mellanstadiet var det kul att gå till skolan. Det var också kul att komma hem, när man hade hela eftermiddagen till att ha kul. Nu är man överlycklig om man någon gång ibland får lördagskvällen ledig från plugg.

Skippa läxan, lämna arbetet i skolan, så att vi ungdomar kan ta vara på vår fritid.