10 apr 2015 20:00

13 apr 2015 06:50

"Jag såg inga svältande soldater"

FÖRSVARSMAKTEN: Regementschefen hemkommen från Mali

– Jag har pratat med många soldater och det var inledningsvis inkörningsproblem med matleveranserna men nu fungerar det som det ska, säger regementschefen på K 3 Dag Lidén angående att soldaterna i Mali skulle få för små matportioner.

Dag Lidén kom på fredagseftermiddagen hem från ett besök i Mali där han träffat soldater och officerare som ingår i Mali 01. På grund av en sandstorm kunde han inte komma fram till den svenska campen som ligger i närheten av Timbuktu.

– Jag träffade många från förbandet på den Nationella supporterenheten i Bamako. De berättar att det var problem med leveranserna inledningsvis men de har fått kompletterande mat hela tiden. Det här är en fjäder som har blivit till något annat. Jag har pratat med soldater, befäl och chefen för förbandet och jag har fått en samstämmig bild att det fungerar bättre nu, säger Dag Lidén och tillägger:

– Jag kan intyga att jag inte såg några svältande soldater utan de var välmående och nöjda. Men de arbetar i ett kärvt klimat och förbränner mycket energi. Många är också vana vid att träna mycket och det krävs en anpassning.

Dåliga vägar

Infrastrukturen i landet är dålig och vägarna är många gånger obefintliga. Där den svenska campen är var det bara öken när den svenska ingenjörstruppen kom dit.

De byggde upp det som i dag är basen för soldaterna från K 3 i Mali.

– Ingenjörstruppen har gjort ett fantastiskt arbete.

Kommit igång

Enligt Lidén har verksamheten på campen kommit i gång bra.

– De erfarna soldaterna som varit på flera missioner säger att de aldrig bott så bra. Den operativa miljön är kärv, det kan man inte sticka under stolen med men förbandsandan är god.

– De är också mycket uppskattade i FN-systemet för att ha bra kvalitet i arbetet och det blir en utmaning för kommande rotationer när 01 redan är så bra igång.

Se på plats

Lidén ville på plats se hur situationen för soldaterna är.

– Det är värdefullt att med egna ögon se hur det är och att kunna dela med mig av de erfarenheterna både till anhöriga och efterkommande förband eftersom K 3 ansvarar för ytterligare två rotationer . Det är nyttigt att få känna miljön som soldaterna jobbar i.

Han kommer troligen att återvända till Mali i slutet av maj och då hoppas han att vädret är bättre så han även kan besöka campen i Timbuktu.

Dag Lidén kom på fredagseftermiddagen hem från ett besök i Mali där han träffat soldater och officerare som ingår i Mali 01. På grund av en sandstorm kunde han inte komma fram till den svenska campen som ligger i närheten av Timbuktu.

– Jag träffade många från förbandet på den Nationella supporterenheten i Bamako. De berättar att det var problem med leveranserna inledningsvis men de har fått kompletterande mat hela tiden. Det här är en fjäder som har blivit till något annat. Jag har pratat med soldater, befäl och chefen för förbandet och jag har fått en samstämmig bild att det fungerar bättre nu, säger Dag Lidén och tillägger:

– Jag kan intyga att jag inte såg några svältande soldater utan de var välmående och nöjda. Men de arbetar i ett kärvt klimat och förbränner mycket energi. Många är också vana vid att träna mycket och det krävs en anpassning.

Dåliga vägar

Infrastrukturen i landet är dålig och vägarna är många gånger obefintliga. Där den svenska campen är var det bara öken när den svenska ingenjörstruppen kom dit.

De byggde upp det som i dag är basen för soldaterna från K 3 i Mali.

– Ingenjörstruppen har gjort ett fantastiskt arbete.

Kommit igång

Enligt Lidén har verksamheten på campen kommit i gång bra.

– De erfarna soldaterna som varit på flera missioner säger att de aldrig bott så bra. Den operativa miljön är kärv, det kan man inte sticka under stolen med men förbandsandan är god.

– De är också mycket uppskattade i FN-systemet för att ha bra kvalitet i arbetet och det blir en utmaning för kommande rotationer när 01 redan är så bra igång.

Se på plats

Lidén ville på plats se hur situationen för soldaterna är.

– Det är värdefullt att med egna ögon se hur det är och att kunna dela med mig av de erfarenheterna både till anhöriga och efterkommande förband eftersom K 3 ansvarar för ytterligare två rotationer . Det är nyttigt att få känna miljön som soldaterna jobbar i.

Han kommer troligen att återvända till Mali i slutet av maj och då hoppas han att vädret är bättre så han även kan besöka campen i Timbuktu.