18 apr 2015 20:00

19 apr 2015 14:11

Ny odlingsteknik ska leda till gårdsbutik

Flyttlasset gick från Tyskland till Karlsborg

Bröderna Simeon och Tim Fuchs har precis börjat med försäljning av det de producerar på sin gård utanför Karlsborg. Men till skillnad från andra bönder så har de bestämt sig för att testa en ny odlingsteknik som går ut på att låta naturen göra arbetet själv.

Efter att ha drivit ett företag i Tyskland under flera år längtade familjen Fuchs till det lugna livet på landet och för tolv år sedan gick flyttlasset till Sverige och Karlsborg.

Idag bor makarna Helmut och Susanne Fuchs och sönerna Simeon och Tim med sina respektive familjer på gården i Igelstad med utsikt över sjön Unden. Under flera år har de odlat grönsaker för husbehov, men för tre år sedan väcktes idé till det som nu har blivit första steget mot en egen gårdsbutik

– Idén fick jag när jag såg dokumentären Back to eden som handlar om en bonde utanför Seattle i USA som började odla grönsaker med samma teknik som naturen själv använder sig av, säger Simeon Fuchs, som nyligen startade företaget Myrmons trädgårdar.

Övertäckt jord

Den nya tekniken går ut på att täcka över jorden med organiskt material som med tiden bryts ned och håller jorden uppluckrad och näringsrik.

– I skogen är marken täckt med löv och kvistar och annat organiskt material som göra att träd och växter får nytt liv utan att någon sköter om marken och den här tekniken bygger på samma princip, förklarar Simeon.

Det nya odlingssättet menar han är ett alternativ till dagens odlingar som behöver gödslas och ogräsbekämpas.

– Det är bara på bondgården som vi försöker odla med bar jord och då bildar naturen ogräs för att täcka och skydda jorden.

– Ogräset bekämpar vi sedan med gifter som det blir resistent emot och då tar vi till allt starkare gifter, så kommer det fortsätta så länge vi inte ändrar sättet att odla på.

Rekommenderar alla

I USA börjar trenden bli allt större och som exempel nämner Simeon en bonde i Kalifornien.

– Han odlade på en halv hektar och fick inom kort en tio gånger så stor skörd som han fick när han odlade på traditionellt vis.

Hemma på gården har familjen testat ett i mindre skala ett par år och Simeon märker att framför allt att jorden är finare nu.

– Det bästa är att när jorden väl är täckt så behöver man varken rensa eller vattna den, det sköter sig själv och det enda som behövs göras är att se till att täcket är intakt.

Han rekommenderar alla att använda denna metod i sin egen trädgård.

– Det är både enklare och bättre för miljön och organiskt material har de flesta tillgång till i form av gräsklipp eller kompost.

Gårdsbutik och café

Redan idag finns en liten butik på gården i form av Ägglådan, som är ett skjul med självbetjäning.

– Det är nog Sveriges minsta gårdsbutik, men där kan kunderna själva ta så många ägg de behöver och betala i skrinet, förklarar Simeon.

Inom de närmaste åren är tanken att verksamheten ska utvecklas med både butik och café och drivas av bröderna med hjälp från deras pappa Helmut.

– Dessutom vill jag i framtiden även arbeta med att ge tips och råd åt andra som vill prova på det här sättet att odla, avsluta Simeon Fuchs.

Efter att ha drivit ett företag i Tyskland under flera år längtade familjen Fuchs till det lugna livet på landet och för tolv år sedan gick flyttlasset till Sverige och Karlsborg.

Idag bor makarna Helmut och Susanne Fuchs och sönerna Simeon och Tim med sina respektive familjer på gården i Igelstad med utsikt över sjön Unden. Under flera år har de odlat grönsaker för husbehov, men för tre år sedan väcktes idé till det som nu har blivit första steget mot en egen gårdsbutik

– Idén fick jag när jag såg dokumentären Back to eden som handlar om en bonde utanför Seattle i USA som började odla grönsaker med samma teknik som naturen själv använder sig av, säger Simeon Fuchs, som nyligen startade företaget Myrmons trädgårdar.

Övertäckt jord

Den nya tekniken går ut på att täcka över jorden med organiskt material som med tiden bryts ned och håller jorden uppluckrad och näringsrik.

– I skogen är marken täckt med löv och kvistar och annat organiskt material som göra att träd och växter får nytt liv utan att någon sköter om marken och den här tekniken bygger på samma princip, förklarar Simeon.

Det nya odlingssättet menar han är ett alternativ till dagens odlingar som behöver gödslas och ogräsbekämpas.

– Det är bara på bondgården som vi försöker odla med bar jord och då bildar naturen ogräs för att täcka och skydda jorden.

– Ogräset bekämpar vi sedan med gifter som det blir resistent emot och då tar vi till allt starkare gifter, så kommer det fortsätta så länge vi inte ändrar sättet att odla på.

Rekommenderar alla

I USA börjar trenden bli allt större och som exempel nämner Simeon en bonde i Kalifornien.

– Han odlade på en halv hektar och fick inom kort en tio gånger så stor skörd som han fick när han odlade på traditionellt vis.

Hemma på gården har familjen testat ett i mindre skala ett par år och Simeon märker att framför allt att jorden är finare nu.

– Det bästa är att när jorden väl är täckt så behöver man varken rensa eller vattna den, det sköter sig själv och det enda som behövs göras är att se till att täcket är intakt.

Han rekommenderar alla att använda denna metod i sin egen trädgård.

– Det är både enklare och bättre för miljön och organiskt material har de flesta tillgång till i form av gräsklipp eller kompost.

Gårdsbutik och café

Redan idag finns en liten butik på gården i form av Ägglådan, som är ett skjul med självbetjäning.

– Det är nog Sveriges minsta gårdsbutik, men där kan kunderna själva ta så många ägg de behöver och betala i skrinet, förklarar Simeon.

Inom de närmaste åren är tanken att verksamheten ska utvecklas med både butik och café och drivas av bröderna med hjälp från deras pappa Helmut.

– Dessutom vill jag i framtiden även arbeta med att ge tips och råd åt andra som vill prova på det här sättet att odla, avsluta Simeon Fuchs.