22 apr 2015 13:08

22 apr 2015 13:08

Två klasser i regionfinal i Teknikåttan

Klass 8 A och B på Carl Johanskolan tävlar under torsdagen i regionfinalen i Teknikåttan. Båda klasserna har kvalificerats sig till nästa steg i tävlingen vars syfte är att öka intresset för teknik och naturvetenskap.

Teknikåttan är en riksomfattande tävling där elever i årskurs åtta har möjlighet att delta. Tävlingen består av en kvalificeringstävling, en regionfinal och en riksfinal. Tävlingen arrangeras av elva högskolor och universitet som var och en ansvarar för var sin region.

Uppgift att lösa

I kvalificeringstävlingen fick eleverna göra ett prov där genomsnittsvärdet för klassen skulle vara tio för att gå vidare, vilket båda klasserna lyckas med. De fick sedan en uppgift som de skulle lösa och det är nu den de tävlar med i Trollhättan.

– Vi är uppdelade i tre grupper, några gör designen, några konstruktionen och en grupp sköter loggen där de berättar hur arbetet har gått till och som läggs ut på en blogg på nätet. Det här är en jätterolig uppgift, alla har varit tydliga, pratat och det har varit en skön stil. Vi satsar på att vinna, berättar Marvin Mann från klass 8 A.

Uppgiften är att få fyra kulor att gå genom rör och där kulorna ska ha bytt plats under resans gång, allt inom tio sekunder. Det blir även en frågesport där klasserna har utsett ett lag som ska svara på frågorna.

Samarbete viktigt

Det är en tävling som bygger på samarbete i klassen.

– Det här är en bra grej, det innefattar no och matte som vi har i kunskapskraven och vi måste hela tiden samarbeta, säger Mathilda Elmqvist och Elvira Gustavsson i 8 B och tillägger:

– Vi är väldigt taggade inför tävlingen och det ska bli roligt att se vad de andra har gjort.

8 B har löst sin uppgift med en legorobot som med hjälp av en ljussensor skickar iväg kulorna, en design som Erik Bruzell står bakom.

I regionfinalen tävlar sex lag och det lag som vinner går vidare till riksfinalen på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm den 21 maj. Förutom att tävla i finalen vinner de även 7 500 kronor till klasskassan. Även andra- och tredjepristagarna vinner pengar.

Teknikåttan är en riksomfattande tävling där elever i årskurs åtta har möjlighet att delta. Tävlingen består av en kvalificeringstävling, en regionfinal och en riksfinal. Tävlingen arrangeras av elva högskolor och universitet som var och en ansvarar för var sin region.

Uppgift att lösa

I kvalificeringstävlingen fick eleverna göra ett prov där genomsnittsvärdet för klassen skulle vara tio för att gå vidare, vilket båda klasserna lyckas med. De fick sedan en uppgift som de skulle lösa och det är nu den de tävlar med i Trollhättan.

– Vi är uppdelade i tre grupper, några gör designen, några konstruktionen och en grupp sköter loggen där de berättar hur arbetet har gått till och som läggs ut på en blogg på nätet. Det här är en jätterolig uppgift, alla har varit tydliga, pratat och det har varit en skön stil. Vi satsar på att vinna, berättar Marvin Mann från klass 8 A.

Uppgiften är att få fyra kulor att gå genom rör och där kulorna ska ha bytt plats under resans gång, allt inom tio sekunder. Det blir även en frågesport där klasserna har utsett ett lag som ska svara på frågorna.

Samarbete viktigt

Det är en tävling som bygger på samarbete i klassen.

– Det här är en bra grej, det innefattar no och matte som vi har i kunskapskraven och vi måste hela tiden samarbeta, säger Mathilda Elmqvist och Elvira Gustavsson i 8 B och tillägger:

– Vi är väldigt taggade inför tävlingen och det ska bli roligt att se vad de andra har gjort.

8 B har löst sin uppgift med en legorobot som med hjälp av en ljussensor skickar iväg kulorna, en design som Erik Bruzell står bakom.

I regionfinalen tävlar sex lag och det lag som vinner går vidare till riksfinalen på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm den 21 maj. Förutom att tävla i finalen vinner de även 7 500 kronor till klasskassan. Även andra- och tredjepristagarna vinner pengar.