05 maj 2015 15:00

05 maj 2015 15:00

Premiärtur på Göta kanal

FORSVIK: Första passagerarbåten i slussen

Måndagen den 4 maj öppnade som bekant Göta Kanal för 2015. Liksom tidigare är det konvojtrafik som gäller, för en tid fram till juni månad.

Göta kanals öppnande är något av en startpunkt på årets turistsäsong. När sedan ett unikt passagerarfartyg passerar kanalen från Karlsborg till Sjötorp med 100-talet passagerare ombord, är det extra festligt vid kanalen.

Tal och musik

När M/S Nya Skärgården, som är namnet på detta stora fartyg passerar Forsviks sluss möts de av sång, tal och blommor av familjen Kindbom med musikanter och vänner, premiärdagen till ära.

M/S Nya Skärgården är inte någon ungdom precis, hon byggdes för 100 år sedan, som den sista passagerarbåten från varvet vid Motala Verkstad.

Brokig historia

Hon har en ganska brokig historia enligt Mats Einarsson, som skötte slussningen i Forsvik på premiärdagen.

– Första tiden gick hon med passagerare på Vättern, för att sedan ha kanalen vid Söderköping som bas, varefter hon till och med varit fraktbår under en tid. 1994 var det i stort sett bara skrovet som var intakt . Då köptes hon och byggdes om till dagens skick, med Jönköping som hemmahamn, berättade Mats Einarsson.

Trångt i slussen

Denna dag var det tid för ny ägare och seglaster med kulturresor utmed Bohuskusten för det ståtliga fartyget. Hon hade det dock trångt i slussarna på Göta kanals premiärdag, då längdmåttet på fartyget överstiger längdmåttet på vissa slussar i kanalen.

Göta kanals öppnande är något av en startpunkt på årets turistsäsong. När sedan ett unikt passagerarfartyg passerar kanalen från Karlsborg till Sjötorp med 100-talet passagerare ombord, är det extra festligt vid kanalen.

Tal och musik

När M/S Nya Skärgården, som är namnet på detta stora fartyg passerar Forsviks sluss möts de av sång, tal och blommor av familjen Kindbom med musikanter och vänner, premiärdagen till ära.

M/S Nya Skärgården är inte någon ungdom precis, hon byggdes för 100 år sedan, som den sista passagerarbåten från varvet vid Motala Verkstad.

Brokig historia

Hon har en ganska brokig historia enligt Mats Einarsson, som skötte slussningen i Forsvik på premiärdagen.

– Första tiden gick hon med passagerare på Vättern, för att sedan ha kanalen vid Söderköping som bas, varefter hon till och med varit fraktbår under en tid. 1994 var det i stort sett bara skrovet som var intakt . Då köptes hon och byggdes om till dagens skick, med Jönköping som hemmahamn, berättade Mats Einarsson.

Trångt i slussen

Denna dag var det tid för ny ägare och seglaster med kulturresor utmed Bohuskusten för det ståtliga fartyget. Hon hade det dock trångt i slussarna på Göta kanals premiärdag, då längdmåttet på fartyget överstiger längdmåttet på vissa slussar i kanalen.