02 jun 2015 06:00

19 aug 2015 12:38

Många evenemang i Karlsborg i sommar

KARLSBORG: Kultur av skilda slag

Blandat. Musik, allsång, utställningar, lära sig hur en kolmila fungerar och äventyr i form av guldjakt och historik är en del av det som händer i Karlsborg i sommar.

Det är många evenemang som går i musikens tecken i sommar. Det inleds med kör- och visfestivalen den 14 juni vid kanalscenen. Då bjuds det på ett fullspäckat program med bland andra Västergötlands och Falbygdens Manskör, Simon Ljungman som leder Almakören, Stenhammarkören från Lidköping, DISSkanten, Low Ladies och Hackspettarna från Hjo. Avslutningsvis bildas en storkör av samtliga medverkande, publiken och tillresta från olika körer.

Den 18 juni uppträder The Chicago Gospel Group på kanalscenen. De består av sex gospelsångare och leds av Terrance J. Smith.

Allsång i juli

Varje fredagskväll i juli är det allsång vid kanalscenen där både kända och lokala artister uppträder. Först ut är Louise Hoffsten tillsammans med Karlsborgs storband. De följs senare av Brolle, Andreas Weise, Molly Sandén och Pernilla Wahlgren.

I Gjuteriet i Forsvik anordnas varje måndagskväll musikevenemang av skilda slag som startar den 29 juni med Mockingbird Hillbillies. Det blir bland annat en blueskväll, bluegrass och musik med rötter från Mocambique och Karlsborgs storband avslutar Musik i Forsvik den 17 augusti.

Kyrkorna i Karlsborg anordnar Musik i sommarkväll vid ett flertal tillfällen med bland annat visafton, virtuost violinspel, vokalensemble och en New Orleans-konsert.

Äventyr på fästningen

Den som söker äventyr kan bege sig till fästningen där det finns möjlighet att gå den historiska äventyrsturen som tar besökaren med till 1800-talet när det är krig och ryssen anfaller. Guldjakten är ett spännande äventyr där besökaren får gå in i rum och gångar och lösa olika uppgifter för att försöka hitta den förlorade guldreserven.

För de mindre barnen finns lilla guldjakten. En skattjakt där de med hjälp av en karta ska hitta ett antal skattkistor med ledtrådar som berättar var guldet är gömt. En nyhet för i år är att de som går Guldjakten kan delta i en slogantävling med möjlighet att vinna guld till ett värde av 30 000 kronor.

I fästningen finns även Fästningsmuseet som i år har en 1960-tals utställning och en om historien kring Vabergsforten som är en del av Karlsborgs fästning.

Forsviks Bruk

Under Forsviksdagarna den 27 och 28 juni visar Forsviks Bruk upp sin verksamhet med kvarn och smedja. Där finns även två nya utställningar. Raw, Industrial Arts and Crafts är en utställning där elever och lärare från Hantverkcentrum i Tibro visar upp hantverken bildhuggeri, dekor och förgyllning i en modern tappning. Det är konsthantverk med en ruff ton med fokus på metaller, gjutningar och lite återbruk och har en anknytning till de arbeten som gjordes förr på bruket. Där visas även utställningen Aspekter på landskap av Leif Samuelsson med tuscher och etsningar som konstnären beskriver som en svartvit resa i ord och bild, en berättelse hämtad ur roadmoviens estetik.

Bruket har öppet under sommaren och nytt för i år är att det ges guidade turer och det är fritt inträde.

Art-Design Paviljong galleri & konstcafé har öppet fram till sista september där konstnärerna Lidia Olynik, Kjell Birgersson, Irina och Inge Johansson, Natalja Korneeva och Margareta Förslund ställer ut.

Kolmilan i Flugebyn

De som vill veta mer om hur en kolmila byggs och fungerar kan besöka Kolmilan i Flugebyn mellan den 29 augusti och 4 september. Kolmilan tänds under lördagen och kolar under veckan och medlemmar från Ideell kultur finns på plats och berättar om arbetet. Samtidigt har man olika evenemang som dansuppvisning, spelmansträff och en mc-träff som brukar locka många besökare och det bakas förstås kolbullar över öppen eld.

För mer tips i Karlsborg i sommar se kommunens evenemangssida.

Det är många evenemang som går i musikens tecken i sommar. Det inleds med kör- och visfestivalen den 14 juni vid kanalscenen. Då bjuds det på ett fullspäckat program med bland andra Västergötlands och Falbygdens Manskör, Simon Ljungman som leder Almakören, Stenhammarkören från Lidköping, DISSkanten, Low Ladies och Hackspettarna från Hjo. Avslutningsvis bildas en storkör av samtliga medverkande, publiken och tillresta från olika körer.

Den 18 juni uppträder The Chicago Gospel Group på kanalscenen. De består av sex gospelsångare och leds av Terrance J. Smith.

Allsång i juli

Varje fredagskväll i juli är det allsång vid kanalscenen där både kända och lokala artister uppträder. Först ut är Louise Hoffsten tillsammans med Karlsborgs storband. De följs senare av Brolle, Andreas Weise, Molly Sandén och Pernilla Wahlgren.

I Gjuteriet i Forsvik anordnas varje måndagskväll musikevenemang av skilda slag som startar den 29 juni med Mockingbird Hillbillies. Det blir bland annat en blueskväll, bluegrass och musik med rötter från Mocambique och Karlsborgs storband avslutar Musik i Forsvik den 17 augusti.

Kyrkorna i Karlsborg anordnar Musik i sommarkväll vid ett flertal tillfällen med bland annat visafton, virtuost violinspel, vokalensemble och en New Orleans-konsert.

Äventyr på fästningen

Den som söker äventyr kan bege sig till fästningen där det finns möjlighet att gå den historiska äventyrsturen som tar besökaren med till 1800-talet när det är krig och ryssen anfaller. Guldjakten är ett spännande äventyr där besökaren får gå in i rum och gångar och lösa olika uppgifter för att försöka hitta den förlorade guldreserven.

För de mindre barnen finns lilla guldjakten. En skattjakt där de med hjälp av en karta ska hitta ett antal skattkistor med ledtrådar som berättar var guldet är gömt. En nyhet för i år är att de som går Guldjakten kan delta i en slogantävling med möjlighet att vinna guld till ett värde av 30 000 kronor.

I fästningen finns även Fästningsmuseet som i år har en 1960-tals utställning och en om historien kring Vabergsforten som är en del av Karlsborgs fästning.

Forsviks Bruk

Under Forsviksdagarna den 27 och 28 juni visar Forsviks Bruk upp sin verksamhet med kvarn och smedja. Där finns även två nya utställningar. Raw, Industrial Arts and Crafts är en utställning där elever och lärare från Hantverkcentrum i Tibro visar upp hantverken bildhuggeri, dekor och förgyllning i en modern tappning. Det är konsthantverk med en ruff ton med fokus på metaller, gjutningar och lite återbruk och har en anknytning till de arbeten som gjordes förr på bruket. Där visas även utställningen Aspekter på landskap av Leif Samuelsson med tuscher och etsningar som konstnären beskriver som en svartvit resa i ord och bild, en berättelse hämtad ur roadmoviens estetik.

Bruket har öppet under sommaren och nytt för i år är att det ges guidade turer och det är fritt inträde.

Art-Design Paviljong galleri & konstcafé har öppet fram till sista september där konstnärerna Lidia Olynik, Kjell Birgersson, Irina och Inge Johansson, Natalja Korneeva och Margareta Förslund ställer ut.

Kolmilan i Flugebyn

De som vill veta mer om hur en kolmila byggs och fungerar kan besöka Kolmilan i Flugebyn mellan den 29 augusti och 4 september. Kolmilan tänds under lördagen och kolar under veckan och medlemmar från Ideell kultur finns på plats och berättar om arbetet. Samtidigt har man olika evenemang som dansuppvisning, spelmansträff och en mc-träff som brukar locka många besökare och det bakas förstås kolbullar över öppen eld.

För mer tips i Karlsborg i sommar se kommunens evenemangssida.

  • Anneli Malm