10 jun 2015 16:38

10 jun 2015 16:38

Blomsmyckar bröllopet

PRINSBRÖLLOP: Elin Nyberg har fått ett ärofullt uppdrag

Elin Nyberg är en av dem som har fått äran att göra blomsterarrangemangen till helgens stora event. Bröllopet mellan Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Slottskyrkan på lördag.

Under onsdagen inleddes det omfattande arbetet med alla blomstersmyckningar till bröllopet. Ett arbete som kommer att pågå ända in i det sista på lördagsförmiddagen.

– Det är en dröm att få se hur man bygger upp alla delarna. Det här är en supererfarenhet och en resurs att ha med sig i bagaget. Hela grejen med slottet och bröllopet kommer att bli jätteroligt. Jag gör mycket till bröllop även om det sällan är stora men det här ger nya tankar och idéer när man ska hjälpa till med andra, säger Elin Nyberg och tillägger:

– Men än är allt superhemligt. Vi får inte berätta vad det är för blommor eller färger. Vi delas in i grupper och får tilldelat olika grejer som ska göras.

Hovfloristen utser

Det är ett 40-tal florister som är inblandade i arbetet, hälften elever från floristutbildningar och hälften yrkesverksamma. Det är hovfloristen på slottet som utser de som ska få chansen att vara med.

– Jag fick skicka in en ansökan där jag berättade om mig själv och sen valde de ut dem de ville ha. Det känns som det var mer konkurrens den här gången och det här är nog sista chansen att få vara med på ett kungligt bröllop.

Bor i Stockholm

Elin Nyberg kommer ursprungligen från norra Karlsborg och hon utbildade sig till florist på Sötåsen i Töreboda.

– Min mamma har Gröna Huset i Hova och jag har alltid tyckt det är kul med blommor. Efter utbildning blev jag erbjuden ett jobb i Stockholm och flyttade upp.

Gillar att tävla

Förutom att hon gillar det estetiska med att sätta samman olika blomsterarrangemang gillar hon att tävla. Hon har deltagit i flera stora tävlingar som i finalen i Flower Grand Prix by Elmia där Sveriges främsta florister tävlar och hon utsågs att designa och tillverka en kjol prydd med orkidéer. En kjol som användes av Interfloras nya vd vid hennes officiella framträdande under Formexmässan i Älvsjö. Elin kommer även att vara med i uttagningen i SM i blomsterbinderi som går av stapeln i oktober.

– Jag har tävlat mycket med hästar och det är kul att jag har hittat det även i jobbet. Jag älskar mitt jobb och att tävla, så det kan inte bli bättre. Jag gillar att utmana mig själv.

Under onsdagen inleddes det omfattande arbetet med alla blomstersmyckningar till bröllopet. Ett arbete som kommer att pågå ända in i det sista på lördagsförmiddagen.

– Det är en dröm att få se hur man bygger upp alla delarna. Det här är en supererfarenhet och en resurs att ha med sig i bagaget. Hela grejen med slottet och bröllopet kommer att bli jätteroligt. Jag gör mycket till bröllop även om det sällan är stora men det här ger nya tankar och idéer när man ska hjälpa till med andra, säger Elin Nyberg och tillägger:

– Men än är allt superhemligt. Vi får inte berätta vad det är för blommor eller färger. Vi delas in i grupper och får tilldelat olika grejer som ska göras.

Hovfloristen utser

Det är ett 40-tal florister som är inblandade i arbetet, hälften elever från floristutbildningar och hälften yrkesverksamma. Det är hovfloristen på slottet som utser de som ska få chansen att vara med.

– Jag fick skicka in en ansökan där jag berättade om mig själv och sen valde de ut dem de ville ha. Det känns som det var mer konkurrens den här gången och det här är nog sista chansen att få vara med på ett kungligt bröllop.

Bor i Stockholm

Elin Nyberg kommer ursprungligen från norra Karlsborg och hon utbildade sig till florist på Sötåsen i Töreboda.

– Min mamma har Gröna Huset i Hova och jag har alltid tyckt det är kul med blommor. Efter utbildning blev jag erbjuden ett jobb i Stockholm och flyttade upp.

Gillar att tävla

Förutom att hon gillar det estetiska med att sätta samman olika blomsterarrangemang gillar hon att tävla. Hon har deltagit i flera stora tävlingar som i finalen i Flower Grand Prix by Elmia där Sveriges främsta florister tävlar och hon utsågs att designa och tillverka en kjol prydd med orkidéer. En kjol som användes av Interfloras nya vd vid hennes officiella framträdande under Formexmässan i Älvsjö. Elin kommer även att vara med i uttagningen i SM i blomsterbinderi som går av stapeln i oktober.

– Jag har tävlat mycket med hästar och det är kul att jag har hittat det även i jobbet. Jag älskar mitt jobb och att tävla, så det kan inte bli bättre. Jag gillar att utmana mig själv.

  • Anneli Malm