28 jun 2015 15:39

28 jun 2015 15:44

Foto: Inger Andersson-Hultin

Forsviksdagarna jubilerade i solsken

För 30:e gången arrangerades i helgen Forsviksdagarna och vädret var på arrangörernas sida - det vill säga helt perfekt för en tillställning av detta slag.

Efter en lång regnig försommar visade sig äntligen solen. Många tog tillfället i akt att besöka Forsviksdagarna, som blivit lite av bygdens hemvändarhelg. Man träffade bekanta, lyssnade på musik, köpte med sig något från marknaden, besåg utställningarna och hade trevligt i största allmänhet. Det var en strykande åtgång på kolbullarna som serverades med fläsk och krösamos och inne i mjölnarbostaden bakades det brödkakor så mycket bagerskorna hann med. I kvarnen skötte Lars-Erik Swärd verksamheten. Pappa Sixten hade en gång lärt upp honom och denne i sin tur hade lärts upp av farfar Erik. Vem som ska ta över efter Lars-Erik återstår ännu att se.

Kvinnor i marginalen

Bruket passade också på att inviga utställningen Kvinnors berättelser. Både bilder och föremål från tiden det begav sig finns med. Camilla Alexandersson, chef vid Forsviks Bruk, sade att man på detta sätt vill lyfta fram de som inte gjort så stora avtryck i dokumentationen. Ändå är de flera, en av dem till och med ägde bruket under en period. Camilla tyckte att kvinnorna i marginalen förtjänar en presentation. I smedjan och metallgjuteriet var det också full verksamhet. Hjulångaren Erik Nordevall II låg i hamn och det gick bra att ta en titt ombord. Blev man sedan lite trött i benen kunde man passa på att ta en åktur på bruksjärnvägen.

30:e gången

– Det är 30:e gången som Forsviksdagarna anordnas, så i år vi har lagt till några dagar. Vi startade med teater i fredags och avslutar med konsert på måndag, berättade Bo Bremsjö, som talade för arrangören Forsviks Intresseförenings räkning.

Fredagens teaterföreställning var enligt Bremsjö välbesökt och under söndagen väntade bland annat Lions Anksim.

Efter en lång regnig försommar visade sig äntligen solen. Många tog tillfället i akt att besöka Forsviksdagarna, som blivit lite av bygdens hemvändarhelg. Man träffade bekanta, lyssnade på musik, köpte med sig något från marknaden, besåg utställningarna och hade trevligt i största allmänhet. Det var en strykande åtgång på kolbullarna som serverades med fläsk och krösamos och inne i mjölnarbostaden bakades det brödkakor så mycket bagerskorna hann med. I kvarnen skötte Lars-Erik Swärd verksamheten. Pappa Sixten hade en gång lärt upp honom och denne i sin tur hade lärts upp av farfar Erik. Vem som ska ta över efter Lars-Erik återstår ännu att se.

Kvinnor i marginalen

Bruket passade också på att inviga utställningen Kvinnors berättelser. Både bilder och föremål från tiden det begav sig finns med. Camilla Alexandersson, chef vid Forsviks Bruk, sade att man på detta sätt vill lyfta fram de som inte gjort så stora avtryck i dokumentationen. Ändå är de flera, en av dem till och med ägde bruket under en period. Camilla tyckte att kvinnorna i marginalen förtjänar en presentation. I smedjan och metallgjuteriet var det också full verksamhet. Hjulångaren Erik Nordevall II låg i hamn och det gick bra att ta en titt ombord. Blev man sedan lite trött i benen kunde man passa på att ta en åktur på bruksjärnvägen.

30:e gången

– Det är 30:e gången som Forsviksdagarna anordnas, så i år vi har lagt till några dagar. Vi startade med teater i fredags och avslutar med konsert på måndag, berättade Bo Bremsjö, som talade för arrangören Forsviks Intresseförenings räkning.

Fredagens teaterföreställning var enligt Bremsjö välbesökt och under söndagen väntade bland annat Lions Anksim.