06 jul 2015 13:52

06 jul 2015 14:09

Karta visar vägen till närproducerat

Att uppmärksamma närproducerad mat är syftet med Matfesten som arrangeras för andra året.

Matfesten går av stapeln den 27 september men redan nu finns en karta över företag som producerar lokal mat i Västra Götalandsregionen. Tanken är att den ska ge inspiration till besök redan nu och lyfta andra matevenemang som sker i området. Bakom evenemanget står matföreningar från hela regionen och leds av Lokalproducerat i Väst.

Susanne Ytterborn som driver Café Alvia är med i en av arbetsgrupperna.

– Det är andra året som vi har det här och förra året kom vi i gång sent. Tanken är att man ska få möjlighet att prova på och inhandla närproducerat. Jag säljer och använder en del närproducerade produkter i vårt utbud.

Nöt och får

Med på kartan finns bland andra Perstorps och Abberuds gård. Catarina Holmgren på Abberuds gård producerar nötkött och har en egen gårdsbutik som de främst håller öppen under vinterhalvåret.

– För oss som är nystartade är det här en bra möjlighet för marknadsföring, menar hon.

På Perstorps gård har Mats Mellblom uppfödning av får och de producerar bland annat korv utifrån ett eget recept.

– Hos oss kan man göra gårdsbesök, vi visar upp djuren, förklarar vad produktionen går ut på, vilka ställningstagande vi gör och varför, säger Mats Mellblom.

Drar tillsammans

I Hjo finns Almnäs ysteri, osttillverkning med anor långt tillbaka i tiden.

– Matfesten är ett bra tillfälle att få åka runt, smaka och våga handla nya produkter. Vi kan inte ensamma dra folk utan vi får hjälpas åt och i år är det fler närproducenter som är med, säger Kerstin Johansson.

Med kartan finns en kortare beskrivning över verksamheterna varav en del är öppna för besök under andra tider än matfesten.

Matfesten går av stapeln den 27 september men redan nu finns en karta över företag som producerar lokal mat i Västra Götalandsregionen. Tanken är att den ska ge inspiration till besök redan nu och lyfta andra matevenemang som sker i området. Bakom evenemanget står matföreningar från hela regionen och leds av Lokalproducerat i Väst.

Susanne Ytterborn som driver Café Alvia är med i en av arbetsgrupperna.

– Det är andra året som vi har det här och förra året kom vi i gång sent. Tanken är att man ska få möjlighet att prova på och inhandla närproducerat. Jag säljer och använder en del närproducerade produkter i vårt utbud.

Nöt och får

Med på kartan finns bland andra Perstorps och Abberuds gård. Catarina Holmgren på Abberuds gård producerar nötkött och har en egen gårdsbutik som de främst håller öppen under vinterhalvåret.

– För oss som är nystartade är det här en bra möjlighet för marknadsföring, menar hon.

På Perstorps gård har Mats Mellblom uppfödning av får och de producerar bland annat korv utifrån ett eget recept.

– Hos oss kan man göra gårdsbesök, vi visar upp djuren, förklarar vad produktionen går ut på, vilka ställningstagande vi gör och varför, säger Mats Mellblom.

Drar tillsammans

I Hjo finns Almnäs ysteri, osttillverkning med anor långt tillbaka i tiden.

– Matfesten är ett bra tillfälle att få åka runt, smaka och våga handla nya produkter. Vi kan inte ensamma dra folk utan vi får hjälpas åt och i år är det fler närproducenter som är med, säger Kerstin Johansson.

Med kartan finns en kortare beskrivning över verksamheterna varav en del är öppna för besök under andra tider än matfesten.

  • Anneli Malm