13 jul 2015 18:48

13 jul 2015 18:48

Barnen får sin egen dag på Forsviks bruk

För första gången är det barnens dag på Forsviks bruk. En dag med allt som bruket har att erbjuda men även skattjakt och turer med både tåg och båt.

Den 17 juli arrangeras Barnens Forsvik där barnen är i fokus och på bruket genomförs flera barnaktiviteter.

Kapten Bernt Breding åker turer med ångbåten Tärnan och berättar om ångans kraft och det går att ta en åktur med bruksjärnvägen. De som vill kan gå ombord på hjulångaren Eric Nordevall II för att titta närmare på fartyget och i varvet kan man köra med putt-putt båtar vilket är små plåtbåtar som drivs med metatabletter.

Skattjakt och teater

Brukets ordinarie verksamheter har öppet. Det ges guidningar som är anpassad för barnen och det anordnas skattjakt samt gammaldags lekar. I gjuteriet framförs en barnföreställning med musiksagor och Göte och Göta grävling kommer på besök.

Barnens år

– I år har Göta kanalbolaget barnår utmed kanalen. Forsviks bruk är en kulturhistorisk miljö men är ingen naturlig barnmiljö och därför ville vi göra något för barnen. Tanken är att utnyttja det som redan finns så det blir inga plasthoppborgar eller sådant, säger Lotta Haskovec som är en av initiativtagarna och dagen är ett samarrangemang mellan Forsviks bruk, Intresseföreningen i Forsvik, ABF, Västarvet och privata aktörer.

– Det gör att det blir en större bredd och större dynamik i det när det är flera aktörer inblandade och vi har även fått evenemangsbidrag från kommunen, berättar hon.

Den 17 juli arrangeras Barnens Forsvik där barnen är i fokus och på bruket genomförs flera barnaktiviteter.

Kapten Bernt Breding åker turer med ångbåten Tärnan och berättar om ångans kraft och det går att ta en åktur med bruksjärnvägen. De som vill kan gå ombord på hjulångaren Eric Nordevall II för att titta närmare på fartyget och i varvet kan man köra med putt-putt båtar vilket är små plåtbåtar som drivs med metatabletter.

Skattjakt och teater

Brukets ordinarie verksamheter har öppet. Det ges guidningar som är anpassad för barnen och det anordnas skattjakt samt gammaldags lekar. I gjuteriet framförs en barnföreställning med musiksagor och Göte och Göta grävling kommer på besök.

Barnens år

– I år har Göta kanalbolaget barnår utmed kanalen. Forsviks bruk är en kulturhistorisk miljö men är ingen naturlig barnmiljö och därför ville vi göra något för barnen. Tanken är att utnyttja det som redan finns så det blir inga plasthoppborgar eller sådant, säger Lotta Haskovec som är en av initiativtagarna och dagen är ett samarrangemang mellan Forsviks bruk, Intresseföreningen i Forsvik, ABF, Västarvet och privata aktörer.

– Det gör att det blir en större bredd och större dynamik i det när det är flera aktörer inblandade och vi har även fått evenemangsbidrag från kommunen, berättar hon.

  • Anneli Malm