11 aug 2015 06:00

11 aug 2015 06:00

Tivedsdagen lockade många

TIVEDEN: Hantverk och motorsågar

I söndags vart det återigen dags för den traditionella Tivedsdagen . Årets upplaga var den 56:e i rak följd och lockade över tusen besökare till hembygdsgården i Dammtorp.

Exakt kl 10.00 invigdes den 56:e Tivedsdagen med en mäktig fanfar på näverlur signerad smeden Lars Lejon. Att sedan solen sken från en nästan klarblå himmel fick hembygdsföreningens ordförande Ulla Karlsson att utbrista: Dammtorpavä´r även i år!

Gamla motorsågar

Traditionellt var det hantverk som stod i fokus denna dag. Besökarna gavs även möjlighet att vara delaktiga i att göra rep, dreja, mala eget mjöl, linberedning, titta in i smedens värld, köpa nyproducerad trätjära eller se hur takspån tillverkas med en gammal spånhyvel dragen av en tändkulemotor från 1925.

För intresserade av motorsågar visade Tommy Callmyr från Stora Kampetorp sin stora samling där den äldsta var från 1952. Tommy berättade även att den första motorsågen som kunde hanteras av en man var en Homelite och importerades från USA i slutet av 1940-talet.

Sångbegåvade

Först ut på scenen med glittrande Lomsjön i bakgrunden var Tivedspôjkera som avslutade sina läsarsånger med att tillsammans med några sångbegåvade ungdomar från publiken framföra Idas sommarvisa, två gånger. Därefter underhöll Hönsa-Karin & Co från Nora den stora publiken under rubriken ”Frodiga fruntimmer med fötterna i myllan”. Uppträdandet lockade mycket skratt och spontana applåder. Naturligtvis erbjöds ostkakan bakad på hemligt recept från Tiveden samt inte minst Helges varmkorv. Dagen avslutades med lotteridragning där Tivedsekan vanns av Johan Calai från Askersund.

Exakt kl 10.00 invigdes den 56:e Tivedsdagen med en mäktig fanfar på näverlur signerad smeden Lars Lejon. Att sedan solen sken från en nästan klarblå himmel fick hembygdsföreningens ordförande Ulla Karlsson att utbrista: Dammtorpavä´r även i år!

Gamla motorsågar

Traditionellt var det hantverk som stod i fokus denna dag. Besökarna gavs även möjlighet att vara delaktiga i att göra rep, dreja, mala eget mjöl, linberedning, titta in i smedens värld, köpa nyproducerad trätjära eller se hur takspån tillverkas med en gammal spånhyvel dragen av en tändkulemotor från 1925.

För intresserade av motorsågar visade Tommy Callmyr från Stora Kampetorp sin stora samling där den äldsta var från 1952. Tommy berättade även att den första motorsågen som kunde hanteras av en man var en Homelite och importerades från USA i slutet av 1940-talet.

Sångbegåvade

Först ut på scenen med glittrande Lomsjön i bakgrunden var Tivedspôjkera som avslutade sina läsarsånger med att tillsammans med några sångbegåvade ungdomar från publiken framföra Idas sommarvisa, två gånger. Därefter underhöll Hönsa-Karin & Co från Nora den stora publiken under rubriken ”Frodiga fruntimmer med fötterna i myllan”. Uppträdandet lockade mycket skratt och spontana applåder. Naturligtvis erbjöds ostkakan bakad på hemligt recept från Tiveden samt inte minst Helges varmkorv. Dagen avslutades med lotteridragning där Tivedsekan vanns av Johan Calai från Askersund.