26 aug 2015 13:48

26 aug 2015 13:48

Rofylld guldspänning i Tiveden

I Tivedens trollskog står besökare på knä och vaskar guld till ljudet av en porlande bäck. En stillsam aktivitet i naturskön miljö, med ett kittlande inslag av spänning.

I samverkan med Granviks byalag har eldsjälen Robert ”Guldbob” Carlson och sonen Daniel Carlson startat upp en ny verksamhet i granviksskogen. Under namnet Pay dirt anordnar de guldvaskning för turister och företag i området kring kolakojan. Omgiven av vildvuxen skog och sjudande bäckforsar erbjuder de både lugn och spänning.

– Normalt sett sitter man i bäcken och vaskar men det är bra om man kör 10-15 pannor uppe vid borden så att du ska lära dig att kunna se guldet och veta hur det beter sig. Sedan pratar vi lite om området och berättar vilka mineraler som finns. Det är mycket familjer men även kick-offs, det beror på säsong och väder, förklarar Robert Carlson.

En livsstil

Förutom att vaska guld finns det möjlighet att kasta yxa, gå tipspromenad eller boka kolakojan för övernattning. För Robert handlar det om en livsstil.

– Jag har nog provat 50 olika ställen i år och man hittar nästan överallt. Det är inga stora mängder, men det räcker med ett korn för att lysa upp hela dagen. Hittills har alla som varit här hittat något. Det ska vara lite hemligt, man avslöjar inte sina ställen och hur mycket man har hittat, det är lite hysch, hysch. Men vid elden på kvällen så kommer det alltid historier, det är som med fiske, ler Robert.

Med hink i handen och hacka över axeln står Bengt Ove Svensson och Alexandra Haage, för henne är det första gången hon provar guldvaskning medan Bengt Ove är en återkommande kund.

– Det är en naturupplevelse och lite terapi att sitta och vaska. Området är jättefint och det är kul att se guldet men det gäller att hålla en distans, det är en hobby och inget du blir miljonär på. Det är som att fiska, hittar du en sjö som du gillar så åker du gärna tillbaka, säger de.

I samverkan med Granviks byalag har eldsjälen Robert ”Guldbob” Carlson och sonen Daniel Carlson startat upp en ny verksamhet i granviksskogen. Under namnet Pay dirt anordnar de guldvaskning för turister och företag i området kring kolakojan. Omgiven av vildvuxen skog och sjudande bäckforsar erbjuder de både lugn och spänning.

– Normalt sett sitter man i bäcken och vaskar men det är bra om man kör 10-15 pannor uppe vid borden så att du ska lära dig att kunna se guldet och veta hur det beter sig. Sedan pratar vi lite om området och berättar vilka mineraler som finns. Det är mycket familjer men även kick-offs, det beror på säsong och väder, förklarar Robert Carlson.

En livsstil

Förutom att vaska guld finns det möjlighet att kasta yxa, gå tipspromenad eller boka kolakojan för övernattning. För Robert handlar det om en livsstil.

– Jag har nog provat 50 olika ställen i år och man hittar nästan överallt. Det är inga stora mängder, men det räcker med ett korn för att lysa upp hela dagen. Hittills har alla som varit här hittat något. Det ska vara lite hemligt, man avslöjar inte sina ställen och hur mycket man har hittat, det är lite hysch, hysch. Men vid elden på kvällen så kommer det alltid historier, det är som med fiske, ler Robert.

Med hink i handen och hacka över axeln står Bengt Ove Svensson och Alexandra Haage, för henne är det första gången hon provar guldvaskning medan Bengt Ove är en återkommande kund.

– Det är en naturupplevelse och lite terapi att sitta och vaska. Området är jättefint och det är kul att se guldet men det gäller att hålla en distans, det är en hobby och inget du blir miljonär på. Det är som att fiska, hittar du en sjö som du gillar så åker du gärna tillbaka, säger de.

  • Frans Nilsson