29 aug 2015 18:25

31 aug 2015 14:09

Kolmilan tänd

FLUGEBYN: Årets kolmila

Så ligger nu åter milröken tät över Flugebyn och Svanvik efter lördagens högtidliga tändning av milan

Inför en stor publik och mängde av kolare i gröna tröjor hade Johan Tranqvist kultur och fritidschef i Karlsborgs kommun äran att tända årets stora kolmila under lördagseftermiddagen. – Det är första gången jag har fått den här uppgiften, men med goda medarbetare är det en ära att få finnas med i Ideell Kulturs satsnig på att bevara denna tradition, sade Johan Tranqvist.

Invigningstal

Innan milan tändes gav årets miltändare en resumé, där träkolets betydelse för mänskligheten betonades. – Det finns dokumenterat att träkol funnits med de senaste 6 000 åren, med nedslag både i järnåldern och vikingatiden för framställning av järn. Så kom 1800 talets industrialisering då Sverige var världsledande på framställning av järn, det var massor med kolmilor i Tiveden, ungefär 1200 aktiva milor och all skog borta, sade Johan Tranquist, som var glad över att något av denna kultur fortfarande finns kvar, även om det i dag närmast är grillkol som gäller.

Kunskap och program

Så hade alla besökare tillfälle att få del av kolningens möjligheter och vedermödor i vår tid, där kolarna vid Flygebyn gäna delade med sig av sina kunskaper. Till kolarveckan hör också ett digert programutbud, där musikgruppen koltrastarna och Elsie Prytz-Johansson delade med sig av bland annat Kolarvisan, som Elsie tillägnat kolarna vid Flugebyn. Kyrkefalla Ransbergs Folkdanslag fanns också med och underhöll när milröken åter var ett faktum.

Inför en stor publik och mängde av kolare i gröna tröjor hade Johan Tranqvist kultur och fritidschef i Karlsborgs kommun äran att tända årets stora kolmila under lördagseftermiddagen. – Det är första gången jag har fått den här uppgiften, men med goda medarbetare är det en ära att få finnas med i Ideell Kulturs satsnig på att bevara denna tradition, sade Johan Tranqvist.

Invigningstal

Innan milan tändes gav årets miltändare en resumé, där träkolets betydelse för mänskligheten betonades. – Det finns dokumenterat att träkol funnits med de senaste 6 000 åren, med nedslag både i järnåldern och vikingatiden för framställning av järn. Så kom 1800 talets industrialisering då Sverige var världsledande på framställning av järn, det var massor med kolmilor i Tiveden, ungefär 1200 aktiva milor och all skog borta, sade Johan Tranquist, som var glad över att något av denna kultur fortfarande finns kvar, även om det i dag närmast är grillkol som gäller.

Kunskap och program

Så hade alla besökare tillfälle att få del av kolningens möjligheter och vedermödor i vår tid, där kolarna vid Flygebyn gäna delade med sig av sina kunskaper. Till kolarveckan hör också ett digert programutbud, där musikgruppen koltrastarna och Elsie Prytz-Johansson delade med sig av bland annat Kolarvisan, som Elsie tillägnat kolarna vid Flugebyn. Kyrkefalla Ransbergs Folkdanslag fanns också med och underhöll när milröken åter var ett faktum.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.