06 sep 2015 15:40

06 sep 2015 15:40

Jon Sirén och Claes Astin underhöll

KARLSBORG: Höstfest hos folkdansarna

Folkdansarna står inför en ny säsong med danslekar och motionsdans. Som start på höstens övningar bjöd föreningen på höstfest med celeber underhållning.

Folkdansarnas röda stuga vid Bottensjöstranden var i behov av renovering och har under sommaren blivit upprustad. Medlemmarna har bytt ruttna bräder, målat husen och den nya fina skylten i trä har satts upp på gaveln. Den har Karlsborgs folkdanslags emblem och har tillverkats av Helmus Fuchs i Igelstad.

Skylten avtäckt

Vice ordförande Kalle Östberg invigningstalade och avtäckte skylten medan regnet rasslade i björkarnas lövkronor. Claes Astin blåste fanfar på en pipa från Eric Nordevall II. Därefter bjöds alla på smörgåstårtor, som smakade gott i gemytlig gemenskap.

Kalle Östberg lät Astins välbekanta röst tona ut i rummet i en inspelning gjord för tolv år sedan, när föreningen firade 60-årsjubileum.

Claes och Jon underhöll

För underhållningen stod radiomannen Claes Astin som kåserade, läste Jönndikter och sjöng på klingande västgötska. Inte nog med det, utan bygdens son, riksspelman Jon Sirén, bjöd på musikaliska upplevelser på sina fioler och med nyhartsad stråke.

Claes Astin berömde föreningen Ideell kultur för deras arbete med kolmilan och talade om Arne Kolar´n Johansson och hans mycket kände oxe Rosenbroken. När Rosenbroken fyllde år spelade Arne munspel för honom.

– Det är en kulturgärning att bevara kunskapen om hur man gör träkol till nya generationer, sa Claes.

Kungen kom

Samspelet mellan de båda herrarna var riktigt bra. När Claes spelat upp ett program från 1983, då Domänreservatet blev Tivedens nationalpark och kungen flög dit i helikopter för att inviga, spelade Jon den trolska låten Tivedspolska. Under kvällen påmindes om Thure Elgåsen, om De händer som grävde på Göta kanal och Jag är fattig bonddräng bland mycket.

Folkdansarnas röda stuga vid Bottensjöstranden var i behov av renovering och har under sommaren blivit upprustad. Medlemmarna har bytt ruttna bräder, målat husen och den nya fina skylten i trä har satts upp på gaveln. Den har Karlsborgs folkdanslags emblem och har tillverkats av Helmus Fuchs i Igelstad.

Skylten avtäckt

Vice ordförande Kalle Östberg invigningstalade och avtäckte skylten medan regnet rasslade i björkarnas lövkronor. Claes Astin blåste fanfar på en pipa från Eric Nordevall II. Därefter bjöds alla på smörgåstårtor, som smakade gott i gemytlig gemenskap.

Kalle Östberg lät Astins välbekanta röst tona ut i rummet i en inspelning gjord för tolv år sedan, när föreningen firade 60-årsjubileum.

Claes och Jon underhöll

För underhållningen stod radiomannen Claes Astin som kåserade, läste Jönndikter och sjöng på klingande västgötska. Inte nog med det, utan bygdens son, riksspelman Jon Sirén, bjöd på musikaliska upplevelser på sina fioler och med nyhartsad stråke.

Claes Astin berömde föreningen Ideell kultur för deras arbete med kolmilan och talade om Arne Kolar´n Johansson och hans mycket kände oxe Rosenbroken. När Rosenbroken fyllde år spelade Arne munspel för honom.

– Det är en kulturgärning att bevara kunskapen om hur man gör träkol till nya generationer, sa Claes.

Kungen kom

Samspelet mellan de båda herrarna var riktigt bra. När Claes spelat upp ett program från 1983, då Domänreservatet blev Tivedens nationalpark och kungen flög dit i helikopter för att inviga, spelade Jon den trolska låten Tivedspolska. Under kvällen påmindes om Thure Elgåsen, om De händer som grävde på Göta kanal och Jag är fattig bonddräng bland mycket.