15 sep 2015 11:00

15 sep 2015 11:09

Foto:

Sett från Aymans ögon

Vill visa omvärlden

Ayman Husien kom till Karlsborg från Syrien för ett år sedan. Långt från fru och barn och i väntan på uppehållstillstånd har fotograferandet blvit hans frizon.

Förra sommaren kom Ayman Husien till Karlsborg. Dessförinnan flydde han kriget i Syrien och riskerade sitt liv i en farlig resa som slutligen tog honom till Sverige.

– Under 2013 tog sig jag och min familj till Libanon. Jag bodde där i sex månader sedan lämnade jag min fru och mina barn hos hennes föräldrar för att vänta där. De kunde inte följa med för jag åkte illegalt, precis som alla Syrier gör. Resan är lång och farlig via många länder till sjöss, med bil och tåg. Många personer dör på vägen och om någon i min familj ska ge sitt liv för att komma hit så är det jag, förklarar Ayman.

Från krigszon

Om allt går som Ayman hoppas får han uppehållstillstånd i Sverige. Därefter är planen att hans fru och två barn skall flytta hit så att de kan bygga upp ett nytt liv långt från den otrygga situationen i Syrien.

– Jag studerade till advokat men när kriget började förlorade jag allt, mitt hus, min bil och min utbildning fick avbrytas. Strax efter jag reste iväg dog min syster i en bilbomb så nu är jag enda barnet.

– Syrien i dag är en frizon för alla soldater i världen. Allt är förstört och de dödar utan anledning. Du kan bli skjuten på gatan när du är på väg för att hämta mat åt dina barn. Det känns som att någon har tagit en kniv och satt i bröstet, förlorarna är det syriska folket, menar Ayman.

Är tacksam

Trots att han är långt från sina närmaste så är han lycklig för att befinna sig i Sverige. Här finns den lugn och fred som han längtat efter.

– Här finns det respekt för människor, alla är snälla och vänliga. Barnen är säkra och de växer upp med respekt och klara tankar. Jag ser hur folket här kommunicerar med oss.

– Ingen annanstans har jag sett ett så vackert ställe som Karlsborg, det är som i himlen. Under den tiden jag bott här så har jag känt att alla vill att andra ska må bra. Jag hoppas kunna skaffa hus här och leva här i resten av mitt liv, säger Ayman.

En frizon

Långt från sin familj har han upplevt en stor ensamhet, men när hans fru ville veta mer om Karlsborg började han fotografera med sin mobil för att visa omgivningen.

I dag har det blivit en fritidssysselsättning och hans verktyg mot inre stress. Under juli månad utsågs han till månadens fotograf på Karlsborgs hemsida.

– Överallt ser jag saker 100 gånger mer än i Syrien. I början var jag förvirrad men jag började gå ut mer och såg solen som sken i olika färger varje dag. Allt är vackert här, det finns både skogen och sjön. Fotandet får mig att känna mig levande. Det finns alltid hopp, visst väntar jag nu men när min familj är här så kommer jag att känna glädje, förklarar Ayman.

Förra sommaren kom Ayman Husien till Karlsborg. Dessförinnan flydde han kriget i Syrien och riskerade sitt liv i en farlig resa som slutligen tog honom till Sverige.

– Under 2013 tog sig jag och min familj till Libanon. Jag bodde där i sex månader sedan lämnade jag min fru och mina barn hos hennes föräldrar för att vänta där. De kunde inte följa med för jag åkte illegalt, precis som alla Syrier gör. Resan är lång och farlig via många länder till sjöss, med bil och tåg. Många personer dör på vägen och om någon i min familj ska ge sitt liv för att komma hit så är det jag, förklarar Ayman.

Från krigszon

Om allt går som Ayman hoppas får han uppehållstillstånd i Sverige. Därefter är planen att hans fru och två barn skall flytta hit så att de kan bygga upp ett nytt liv långt från den otrygga situationen i Syrien.

– Jag studerade till advokat men när kriget började förlorade jag allt, mitt hus, min bil och min utbildning fick avbrytas. Strax efter jag reste iväg dog min syster i en bilbomb så nu är jag enda barnet.

– Syrien i dag är en frizon för alla soldater i världen. Allt är förstört och de dödar utan anledning. Du kan bli skjuten på gatan när du är på väg för att hämta mat åt dina barn. Det känns som att någon har tagit en kniv och satt i bröstet, förlorarna är det syriska folket, menar Ayman.

Är tacksam

Trots att han är långt från sina närmaste så är han lycklig för att befinna sig i Sverige. Här finns den lugn och fred som han längtat efter.

– Här finns det respekt för människor, alla är snälla och vänliga. Barnen är säkra och de växer upp med respekt och klara tankar. Jag ser hur folket här kommunicerar med oss.

– Ingen annanstans har jag sett ett så vackert ställe som Karlsborg, det är som i himlen. Under den tiden jag bott här så har jag känt att alla vill att andra ska må bra. Jag hoppas kunna skaffa hus här och leva här i resten av mitt liv, säger Ayman.

En frizon

Långt från sin familj har han upplevt en stor ensamhet, men när hans fru ville veta mer om Karlsborg började han fotografera med sin mobil för att visa omgivningen.

I dag har det blivit en fritidssysselsättning och hans verktyg mot inre stress. Under juli månad utsågs han till månadens fotograf på Karlsborgs hemsida.

– Överallt ser jag saker 100 gånger mer än i Syrien. I början var jag förvirrad men jag började gå ut mer och såg solen som sken i olika färger varje dag. Allt är vackert här, det finns både skogen och sjön. Fotandet får mig att känna mig levande. Det finns alltid hopp, visst väntar jag nu men när min familj är här så kommer jag att känna glädje, förklarar Ayman.

  • Frans Nilsson