21 sep 2015 13:38

21 sep 2015 13:38

Konst i varierande form

I anslutning till Strandvägen har Mats Nyman byggt upp sin konstverkstad där märkliga konstverk ser dagens ljus.

– Vi hade en bosättningsaffär här vid Strandvägen, med många vackra föremål och kanske var det där mitt intresse för form och design startade, berättar Mats Nyman, som i 20-årsåldern för cirka 30 år sedan mest var intresserad av att måla tavlor.

Några år senare kom detta med keramik in bland annat med Karlsborgsnyckeln, en souvenir som tilltalade många. På den vägen är det nu med en mängd nya infallsvinklar.

Keramik, glas och foto

– Att forma och bränna keramikprodukter är fortfarande den stora delen i konstverkstaden, även om blyinfattat konstglas har gjort entré med speciella mönster och färger. 3-D foto är också en intressant konstart för mig där jag med kameran och datorns hjälp kan forma speciella bilder i tavelform, berättade Mats och tillägger

– Det var en tid när keramiken var en serieprodukt då jag hade några anställda i min verksamhet. För en konstnärssjäl är dock inte serieproduktion särskilt häftig, så jag sålde den delen till Wittsjö Keramik i Rättvik, som tillverkar och säljer dessa saker med mitt designnamn på. I samband med överlåtelsen av produkterna fick jag också tillfälle att designa en del av Wittsjös produkter under en tid.

Lera och vatten

För den som inte är så hemma i keramiktillverkning så berättar Mats att grunden är enbart lera och vatten i en speciell blandning. Sedan är det drejskivan och den konstnärliga gåvan, som skapar en mängd varianter av fina konstverk.

När grundämnena är klara bränns de i den heta ugnen, något som fordrar ständig passning. När föremålen kallnat glaseras de innan dekoren sätts på plats och konstverken går till utställningsplatsen.

Steam Punk

En ny trend i konstnärsutövandet för Mats Nyman är de så kallade Steam Punk, ett antal märkliga skapelser gjorda av keramik, specialpapper och ett antal återanvända delar av allehanda slag . Tanken är att Steam Punk skall hängas upp i tak och sprida sin skönhet, där den i många fall även är försedd med ett ur som visar tiden. Mats håller en sådan i sina händer på den stora bilden. För den som önskar följa tillverkningen av dessa produkter på datorn, finns bloggen Steam Punk in Sweden.com. Steam betyder ånga och Mats har inspirerats av ångmaskinerna på Forsviks Bruk som finns med i många av hans konstverk.

Visar upp

Intill Konstverkstaden finns en utställningshall där de olika konstverken kan ses och även café-lokalen i anslutning till verkstaden är fylld av designade skapelser av Mats, liksom i de nyrenoverade Bed and Breakfast rummen, där väggarna är fyllda av konstverk . För den som inte har vägarna förbi Strandvägen finns även en internetbutik med fina bilder.

– Vi hade en bosättningsaffär här vid Strandvägen, med många vackra föremål och kanske var det där mitt intresse för form och design startade, berättar Mats Nyman, som i 20-årsåldern för cirka 30 år sedan mest var intresserad av att måla tavlor.

Några år senare kom detta med keramik in bland annat med Karlsborgsnyckeln, en souvenir som tilltalade många. På den vägen är det nu med en mängd nya infallsvinklar.

Keramik, glas och foto

– Att forma och bränna keramikprodukter är fortfarande den stora delen i konstverkstaden, även om blyinfattat konstglas har gjort entré med speciella mönster och färger. 3-D foto är också en intressant konstart för mig där jag med kameran och datorns hjälp kan forma speciella bilder i tavelform, berättade Mats och tillägger

– Det var en tid när keramiken var en serieprodukt då jag hade några anställda i min verksamhet. För en konstnärssjäl är dock inte serieproduktion särskilt häftig, så jag sålde den delen till Wittsjö Keramik i Rättvik, som tillverkar och säljer dessa saker med mitt designnamn på. I samband med överlåtelsen av produkterna fick jag också tillfälle att designa en del av Wittsjös produkter under en tid.

Lera och vatten

För den som inte är så hemma i keramiktillverkning så berättar Mats att grunden är enbart lera och vatten i en speciell blandning. Sedan är det drejskivan och den konstnärliga gåvan, som skapar en mängd varianter av fina konstverk.

När grundämnena är klara bränns de i den heta ugnen, något som fordrar ständig passning. När föremålen kallnat glaseras de innan dekoren sätts på plats och konstverken går till utställningsplatsen.

Steam Punk

En ny trend i konstnärsutövandet för Mats Nyman är de så kallade Steam Punk, ett antal märkliga skapelser gjorda av keramik, specialpapper och ett antal återanvända delar av allehanda slag . Tanken är att Steam Punk skall hängas upp i tak och sprida sin skönhet, där den i många fall även är försedd med ett ur som visar tiden. Mats håller en sådan i sina händer på den stora bilden. För den som önskar följa tillverkningen av dessa produkter på datorn, finns bloggen Steam Punk in Sweden.com. Steam betyder ånga och Mats har inspirerats av ångmaskinerna på Forsviks Bruk som finns med i många av hans konstverk.

Visar upp

Intill Konstverkstaden finns en utställningshall där de olika konstverken kan ses och även café-lokalen i anslutning till verkstaden är fylld av designade skapelser av Mats, liksom i de nyrenoverade Bed and Breakfast rummen, där väggarna är fyllda av konstverk . För den som inte har vägarna förbi Strandvägen finns även en internetbutik med fina bilder.