30 sep 2015 14:35

30 sep 2015 14:35

Nytt asylboende öppnas

UNDENÄS: Inflyttning redan under onsdagen

Unnebo i Undenäs blir nu ett asylboende. Boendet besiktigades och godkändes under tisdagen och redan under onsdagen skulle de första asylsökande anlända.

– Det kommer 80 personer redan i dag (läs onsd.red. anm.), säger platsansvarige Christer Arvidsson vid lunchtid under onsdagen.

Det tidigare ålderdomshemmet i Undenäs har renoverats och har tillstånd att ta emot 140 asylsökande.

– Ja, det blir det så småningom när alla lokaler är i ordning. Vi är lite tagna på sängen men det är ett sådant tryck nu.

Vilka länder kommer de ifrån?

– Enligt Migrationsverket kommer merparten från Syrien men även från Afghanistan, Eritrea och Somalia. Jag har erfarenhet från de ensamkommande barnen och har jobbat med SFI på Carl Johanskolan och det är ungefär den fördelningen även där.

På boende kommer det att finnas fem anställda. Förutom Christer som kommer att vara på plats dagtid även personal som ska sköta kök och städning. Boendet är ett tillfälligt boende och tillståndet gäller till och med 21 maj 2016 med möjlighet till förlängning och det är Avionen AB med säte i Skövde som ansvarar för driften och bemanningen.

Lösa skolgången

Kommunen har informerats om boendet.

– Det här är en lätt absurd situation. Kommunen är inte med i matchen utan sitter på läktaren, det här är en affär mellan Migrationsverket och entreprenören. Entreprenören är skyldig att informera kommunen vilket de har skött bra. Vi ska ordna med skola och SFI som vi får ersättning för, vi lider ingen ekonomisk skada. Barnen ska gå i en vanlig skola men SFI skulle vi eventuellt kunna genomföra i Undenäs, säger kommunalrådet Peter Lindroth (S) och tillägger:

– Det här är bra för en kommun som har svårt att hålla uppe befolkningstalen men det är svårt att behålla dem i kommunen när de fått sitt uppehållstillstånd.

Karlsborg har i den senaste befolkningsstatistiken minskat med 60 personer.

– Det kommer 80 personer redan i dag (läs onsd.red. anm.), säger platsansvarige Christer Arvidsson vid lunchtid under onsdagen.

Det tidigare ålderdomshemmet i Undenäs har renoverats och har tillstånd att ta emot 140 asylsökande.

– Ja, det blir det så småningom när alla lokaler är i ordning. Vi är lite tagna på sängen men det är ett sådant tryck nu.

Vilka länder kommer de ifrån?

– Enligt Migrationsverket kommer merparten från Syrien men även från Afghanistan, Eritrea och Somalia. Jag har erfarenhet från de ensamkommande barnen och har jobbat med SFI på Carl Johanskolan och det är ungefär den fördelningen även där.

På boende kommer det att finnas fem anställda. Förutom Christer som kommer att vara på plats dagtid även personal som ska sköta kök och städning. Boendet är ett tillfälligt boende och tillståndet gäller till och med 21 maj 2016 med möjlighet till förlängning och det är Avionen AB med säte i Skövde som ansvarar för driften och bemanningen.

Lösa skolgången

Kommunen har informerats om boendet.

– Det här är en lätt absurd situation. Kommunen är inte med i matchen utan sitter på läktaren, det här är en affär mellan Migrationsverket och entreprenören. Entreprenören är skyldig att informera kommunen vilket de har skött bra. Vi ska ordna med skola och SFI som vi får ersättning för, vi lider ingen ekonomisk skada. Barnen ska gå i en vanlig skola men SFI skulle vi eventuellt kunna genomföra i Undenäs, säger kommunalrådet Peter Lindroth (S) och tillägger:

– Det här är bra för en kommun som har svårt att hålla uppe befolkningstalen men det är svårt att behålla dem i kommunen när de fått sitt uppehållstillstånd.

Karlsborg har i den senaste befolkningsstatistiken minskat med 60 personer.

  • Anneli Malm