01 okt 2015 17:33

01 okt 2015 17:33

Stort behov av boende

MIGRATIONSVERKET: Unnebo fyllt innan veckan är slut

Behovet av boende för asylsökande är stort. Därför går det också väldigt fort från godkänt till inflyttning.

– Alla 140 platserna i Undenäs kommer att tillsättas innan veckan är slut, vi är i ett akut behov av platser, säger Linda Norlin som är enhetschef på Migrationsverket.

Upphandlingen av boendet var klar på torsdagen, under fredagen skickade de ett brev till kommunen om avtalet och på tisdag eftermiddag var boendet besiktigat och godkänt.

– Skara stadshotell blev klart på fredagen och på måndagen var alla 79 platser besatta. Det brukar inte gå så fort men nu har vi extrema förhållanden. Det gick ändå ganska långsamt i Undenäs. Jag trodde att de första skulle flytta in redan i tisdags efter besiktningen. Det händer att vi i stort sett tecknar avtal när folk sitter i bussen eftersom folk måste ha tak över huvudet.

Söker fler boende

Man söker nu efter boende med ljus och lykta.

– Finns det någon som har lägenheter, vandrarhem eller annat lämpligt boende så är vi intresserade. Det kommer 7 000 i veckan och vi har inte kapacitet att ta emot så många.

I Undenäs kommer det att vara asylsökande som är registrerade men så är det inte på alla platser i dag.

– Vi har öppnat ett boende i Skara med oregistrerade men de som kommer till Undenäs är registrerade. I dag kommer det många ensamkommande barn och handläggningstiden är en vecka men det är sagt att det ska vara två dagar. Därför kommer oregistrerade från Syd och Göteborg för att de i stället ska hinna med barnen.

Hjälpas åt

De har svårt att hinna med och informera alla de berörda kommunerna om att nya boenden öppnar.

– Länsstyrelsen har skickat ut ett brev till kommunerna att vi inte hinner informera och vi hoppas att de har lite förståelse för det. Vi har svårt att klara vårt uppdrag på egen hand under de omständigheter som råder. Vi måste samarbeta både på nationell och regionalnivå och att alla hjälps åt.

– Alla 140 platserna i Undenäs kommer att tillsättas innan veckan är slut, vi är i ett akut behov av platser, säger Linda Norlin som är enhetschef på Migrationsverket.

Upphandlingen av boendet var klar på torsdagen, under fredagen skickade de ett brev till kommunen om avtalet och på tisdag eftermiddag var boendet besiktigat och godkänt.

– Skara stadshotell blev klart på fredagen och på måndagen var alla 79 platser besatta. Det brukar inte gå så fort men nu har vi extrema förhållanden. Det gick ändå ganska långsamt i Undenäs. Jag trodde att de första skulle flytta in redan i tisdags efter besiktningen. Det händer att vi i stort sett tecknar avtal när folk sitter i bussen eftersom folk måste ha tak över huvudet.

Söker fler boende

Man söker nu efter boende med ljus och lykta.

– Finns det någon som har lägenheter, vandrarhem eller annat lämpligt boende så är vi intresserade. Det kommer 7 000 i veckan och vi har inte kapacitet att ta emot så många.

I Undenäs kommer det att vara asylsökande som är registrerade men så är det inte på alla platser i dag.

– Vi har öppnat ett boende i Skara med oregistrerade men de som kommer till Undenäs är registrerade. I dag kommer det många ensamkommande barn och handläggningstiden är en vecka men det är sagt att det ska vara två dagar. Därför kommer oregistrerade från Syd och Göteborg för att de i stället ska hinna med barnen.

Hjälpas åt

De har svårt att hinna med och informera alla de berörda kommunerna om att nya boenden öppnar.

– Länsstyrelsen har skickat ut ett brev till kommunerna att vi inte hinner informera och vi hoppas att de har lite förståelse för det. Vi har svårt att klara vårt uppdrag på egen hand under de omständigheter som råder. Vi måste samarbeta både på nationell och regionalnivå och att alla hjälps åt.

  • Anneli Malm