04 okt 2015 15:11

04 okt 2015 15:11

Mångkulturellt kalas

KARLSBORG: Nya kontakter skapades i Kyrkans hus

För många av våra nyanlända finns ett stort behov av kontakt med svenskar. Kyrkan och Studieförbundet vuxenskolan anordnade i lördags ett mångkulturellt kalas för att skapa nya bekantskaper.

Kyrkans hus på Strandvägen var målet för många, representerande olika kulturer. Vissa hade med sig mat de själva lagat. Det doftade gott, där fanns såväl vår svenska smörgåstårta och Janssons frestelse, som mer exotiska rätter framdukade. Ett tiotal länder var representerade på dagens meny. Det blev nya bekantskaper både vad gäller mat och människor. Stämningen var god, det bjöds även på musik och aktiviteter för barnen.

Vansklig resa

En liten syrisk familj, Mohammad Iehab Zarifa med sin fru Iman och fyraårige sonen Hamdo, var några av de mer än hundratalet besökarna. Mohammad berättade om flykten från hemlandet där de nu lämnat syskon och föräldrar. De vandrade genom turkiska skogar och tog sig så småningom med båt över Egeiska havet till Grekland. I den nio meter långa båten färdades cirka 60 personer.

– Jag bad till Gud många gånger att det skulle gå bra, säger Mohammad.

I två veckor har de nu bott på Hotell Wettern. I Syrien arbetade Mohammad som chef för en skola och hans fru som lärare i historia, något de hoppas få nytta av i sina nya liv i Sverige.

Kyrkans hus på Strandvägen var målet för många, representerande olika kulturer. Vissa hade med sig mat de själva lagat. Det doftade gott, där fanns såväl vår svenska smörgåstårta och Janssons frestelse, som mer exotiska rätter framdukade. Ett tiotal länder var representerade på dagens meny. Det blev nya bekantskaper både vad gäller mat och människor. Stämningen var god, det bjöds även på musik och aktiviteter för barnen.

Vansklig resa

En liten syrisk familj, Mohammad Iehab Zarifa med sin fru Iman och fyraårige sonen Hamdo, var några av de mer än hundratalet besökarna. Mohammad berättade om flykten från hemlandet där de nu lämnat syskon och föräldrar. De vandrade genom turkiska skogar och tog sig så småningom med båt över Egeiska havet till Grekland. I den nio meter långa båten färdades cirka 60 personer.

– Jag bad till Gud många gånger att det skulle gå bra, säger Mohammad.

I två veckor har de nu bott på Hotell Wettern. I Syrien arbetade Mohammad som chef för en skola och hans fru som lärare i historia, något de hoppas få nytta av i sina nya liv i Sverige.