09 okt 2015 06:00

09 okt 2015 06:00

Många ville veta mer

Informationsmöte om asylboende

Närmare 100-talet kom till mötet i Undenäsgården för att få information om det nya asylboendet Unnebo.

Mötet anordnades av Karlsborgs kommun tillsammans med Migrationsverket och entreprenören samt ägaren av Unnebo.

Snabba ryck

Boende öppnade i förra veckan och där finns plats för 140 asylsökande och 80 har hittills flyttad in. En av de första frågorna från allmänheten var varför de inte informerats om boendet innan det öppnade.

– Upphandlingen av boenden är sekretessbelagd och vi vet inget förrän den är klar. Drömscenariot är att kunna informera mer först och sen ta emot men i dag har vi ett krisläge. Tidigare kunde det ta en månad innan ett boende var i drift efter att upphandlingen var klar men nu är det bara att tuta och köra direkt, sa Anders Ekström, enhetschef för Migrationsverket i Mariestad.

– I den krissituation vi har måste vi utöka med vad vi kan få. Det handlar om tak över huvudet och mat för dagen, menade Aida Zubcevic från Migrationsverket.

Själv från Libanon

Paul Chami som driver Unnebo berättade att han själv kom till Sverige som sexåring.

– Sverige öppnade sina armar för oss och det är jag tacksam för, det gjorde att vi integrerades bra, sa han och tillade:

– Nu vill jag bidra och jag har ett högt engagemang. Vi kommer vara på plats sju dagar i veckan. Jag har åtta personer anställda och det kommer att vara bemannat dygnet runt, nu även med en vaken nattpersonal.

Hjälpas åt

Andra diskussioner som fördes var hur de frivilliga i Undenäs skulle räcka till att hjälpa så många fler men även hur de asylsökande skulle aktiveras medan de väntar på sitt uppehållstillstånd.

– Vi kommer att hålla i svenskundervisning och samhällsinformation på boendet. Jag kommer själv från Libanon och förstår de här människorna och kan förmedla den här informationen till dem. Vi kommer även att ha aktiviteter för barnen som att pyssla och rita. Jag vill gärna ha en dialog med er i byalaget och i början kanske vi kan träffas en gång i veckan för att föra en dialog om vad som fungerar och vad som inte fungerar, sa Paul Chami.

I slutet av mötet ställde sig en av åhörarna upp och sa:

– Paul, vi hälsar dig välkommen till Undenäs. Du verkar vara både bra och sund.

Vilket följdes av applåder från den församlade allmänheten.

Mötet anordnades av Karlsborgs kommun tillsammans med Migrationsverket och entreprenören samt ägaren av Unnebo.

Snabba ryck

Boende öppnade i förra veckan och där finns plats för 140 asylsökande och 80 har hittills flyttad in. En av de första frågorna från allmänheten var varför de inte informerats om boendet innan det öppnade.

– Upphandlingen av boenden är sekretessbelagd och vi vet inget förrän den är klar. Drömscenariot är att kunna informera mer först och sen ta emot men i dag har vi ett krisläge. Tidigare kunde det ta en månad innan ett boende var i drift efter att upphandlingen var klar men nu är det bara att tuta och köra direkt, sa Anders Ekström, enhetschef för Migrationsverket i Mariestad.

– I den krissituation vi har måste vi utöka med vad vi kan få. Det handlar om tak över huvudet och mat för dagen, menade Aida Zubcevic från Migrationsverket.

Själv från Libanon

Paul Chami som driver Unnebo berättade att han själv kom till Sverige som sexåring.

– Sverige öppnade sina armar för oss och det är jag tacksam för, det gjorde att vi integrerades bra, sa han och tillade:

– Nu vill jag bidra och jag har ett högt engagemang. Vi kommer vara på plats sju dagar i veckan. Jag har åtta personer anställda och det kommer att vara bemannat dygnet runt, nu även med en vaken nattpersonal.

Hjälpas åt

Andra diskussioner som fördes var hur de frivilliga i Undenäs skulle räcka till att hjälpa så många fler men även hur de asylsökande skulle aktiveras medan de väntar på sitt uppehållstillstånd.

– Vi kommer att hålla i svenskundervisning och samhällsinformation på boendet. Jag kommer själv från Libanon och förstår de här människorna och kan förmedla den här informationen till dem. Vi kommer även att ha aktiviteter för barnen som att pyssla och rita. Jag vill gärna ha en dialog med er i byalaget och i början kanske vi kan träffas en gång i veckan för att föra en dialog om vad som fungerar och vad som inte fungerar, sa Paul Chami.

I slutet av mötet ställde sig en av åhörarna upp och sa:

– Paul, vi hälsar dig välkommen till Undenäs. Du verkar vara både bra och sund.

Vilket följdes av applåder från den församlade allmänheten.

  • Anneli Malm