16 okt 2015 17:45

16 okt 2015 17:45

Bo har erfarenhet av Mount Everest

Nyligen har filmen Everest gått på bio, en film som visar en tragisk händelse där flera omkom i sina försök att nå toppen. En som har erfarenhet från bergsbestigning och från Mount Everest är Bo Sunnefeldt.

Han har bestigit flera berg och även om han inte har varit på Everests topp har han tagit sig långt upp vid två tillfällen och vet hur klimatet påverkar och hur stora påfrestningarna är.

– Att ta sig upp på Everest topp kräver enormt mycket av den enskilde. Filmen är väldigt realistiskt gjord och man har lagt ned mycket möda på att få det rätt. Allt kanske kan vara svårt att greppa om man inte själv har de erfarenheterna, hur det är att frysa om fingrarna och hur utmattande det är med tunn luft, säger Bo Sunnefeldt.

1987 tog han sig upp till 6 400 meters höjd.

– Jag gick från nordsidan. Jag var helt ensam i fyra dygn och följde leder som tog mig till det svenska baslägret. Jag hade inget tillstånd för att bestiga och jag fick i stället vara med och rädda ned en av mina soldater från fjs. Han hade ramlat på hög höjd och brutit foten.

Vad är det som lockar när man riskerar sitt liv?

– Det ger en självtillfredsställelse. Man får en intensiv naturupplevelse och det ger kontemplation och reflektion. Man är i situationer som är större än en själv och man känner att kommer något att drabba en så får det bli så. Man känner ingen rädsla och det finns en trygghet i att acceptera försynens spel. Man får samtidigt uppleva andra mer exotiska kulturer, vilket är spännande. Sen är det sociologiskt intressant med ledarskap i tuffa förhållanden och vad som händer i en grupp när man är i en pressad situation.

Via Nepal

I samband med 50 årsjubileet efter att nyzeeländaren Edmund Hillary och sherpan Tenzing Norgay nådde Everests topp var Bo med i en tysk jubileumsexpedition som leddes av Reinhold Messner. Han som var den förste att ha varit på världens samtliga toppar över 8 000 meter.

– Bara det var spännande att få gå tillsammans med Messner. Den här gången gick vi söderifrån till baslägret på 5 200 meters höjd.

I filmen skildras kommersialiseringen av expeditionerna.

– När man rör sig på så hög höjd riskerar man att drabbas av höjdsjuka om man underskattar riskerna och inte acklimatiserar sig i den omfattning man behöver. Även omdömet blir sämre. I filmen ser man att trots att man borde ha vänt när tiden var ute gör man inte det. Har man betalt 65 000 dollar och det är konkurrens mellan flera expeditioner kanske inte omdömet är det bästa. Kommersialiseringen har skapat många arbetstillfällen bland lokalbefolkningen men det har också skördat många offer bland dem, inte minst för att de har försökt att rädda sina klienter. Det har påverkat lokallivet i grunden, både på gott och ont.

Han har bestigit flera berg och även om han inte har varit på Everests topp har han tagit sig långt upp vid två tillfällen och vet hur klimatet påverkar och hur stora påfrestningarna är.

– Att ta sig upp på Everest topp kräver enormt mycket av den enskilde. Filmen är väldigt realistiskt gjord och man har lagt ned mycket möda på att få det rätt. Allt kanske kan vara svårt att greppa om man inte själv har de erfarenheterna, hur det är att frysa om fingrarna och hur utmattande det är med tunn luft, säger Bo Sunnefeldt.

1987 tog han sig upp till 6 400 meters höjd.

– Jag gick från nordsidan. Jag var helt ensam i fyra dygn och följde leder som tog mig till det svenska baslägret. Jag hade inget tillstånd för att bestiga och jag fick i stället vara med och rädda ned en av mina soldater från fjs. Han hade ramlat på hög höjd och brutit foten.

Vad är det som lockar när man riskerar sitt liv?

– Det ger en självtillfredsställelse. Man får en intensiv naturupplevelse och det ger kontemplation och reflektion. Man är i situationer som är större än en själv och man känner att kommer något att drabba en så får det bli så. Man känner ingen rädsla och det finns en trygghet i att acceptera försynens spel. Man får samtidigt uppleva andra mer exotiska kulturer, vilket är spännande. Sen är det sociologiskt intressant med ledarskap i tuffa förhållanden och vad som händer i en grupp när man är i en pressad situation.

Via Nepal

I samband med 50 årsjubileet efter att nyzeeländaren Edmund Hillary och sherpan Tenzing Norgay nådde Everests topp var Bo med i en tysk jubileumsexpedition som leddes av Reinhold Messner. Han som var den förste att ha varit på världens samtliga toppar över 8 000 meter.

– Bara det var spännande att få gå tillsammans med Messner. Den här gången gick vi söderifrån till baslägret på 5 200 meters höjd.

I filmen skildras kommersialiseringen av expeditionerna.

– När man rör sig på så hög höjd riskerar man att drabbas av höjdsjuka om man underskattar riskerna och inte acklimatiserar sig i den omfattning man behöver. Även omdömet blir sämre. I filmen ser man att trots att man borde ha vänt när tiden var ute gör man inte det. Har man betalt 65 000 dollar och det är konkurrens mellan flera expeditioner kanske inte omdömet är det bästa. Kommersialiseringen har skapat många arbetstillfällen bland lokalbefolkningen men det har också skördat många offer bland dem, inte minst för att de har försökt att rädda sina klienter. Det har påverkat lokallivet i grunden, både på gott och ont.

  • Anneli Malm