21 okt 2015 16:10

21 okt 2015 16:10

Intressant om den ryska kulturen

KARLSBORG: Rysk kultur

En intressant föreläsning med bild, tal och sång, om det stora landet Ryssland, var det en kväll i veckan på Karlsborgs bibliotek.

Det finns ett mycket spännande Ryssland bortom militärparader och politik, ett land som med en speciell kultur och fyllt av konstskatter. Ritva Toivainen hade mycket att berätta för de som samlats i biblioteket och hade det gemensamt, att de var nyfikna på Ryssland. Ritva som är en del av föreningen Rodnik i Skövde, en förening med rysktalande medlemmar, där kultur och gemenskap står i centrum.

Stort land

Att Ryssland är ett stort land är välbekant för många med 900 mil mellan den västra och östra gränsen. Huvudstaden Moskva har cirka 12 miljoner innevånare och totalt med kransområden finns cirka 23 miljoner.

– Det är både en vacker och komplicerad stad, särskilt när det gäller trafiksituationen, sade Ritva som studerat på högskola i Moskva under 5 år.

Hon hade många tips för de som eventuellt tänkt besöka staden. Ett tips var tunnelbanorna som hade en längd av 310 kilometer med stationer i vackra pelarsalar, även det en del av kulturen.

Rik kultur

Förutom Moskva så är Petersburg vid Finska viken, en kulturell pärla med ett antal museer och konstgallerier av högsta klass.

– Många av Rysslands konstskatter har sitt ursprung från den tiden då Moskva var en liten by bland alla andra byar i landet. Man samlades i byarna när kvällen kom, till gemenskap och konsthantverk och det växte fram mängder av vackra saker, som numera är hårdvaluta sade hon.

1890 kom så Matroska, en välkänd dockfigur som många har i sina bokhyllor. En figur som föreställer en mamma, som när man lyfter på locket hittar en mindre matroska och sedan en tills raden av matroskabarn är nästan oändlig.

Dekorerade porslinssaker, tyger och matroskor fanns också med i bild och verklighet under kvällen i Karlsborg.

Det finns ett mycket spännande Ryssland bortom militärparader och politik, ett land som med en speciell kultur och fyllt av konstskatter. Ritva Toivainen hade mycket att berätta för de som samlats i biblioteket och hade det gemensamt, att de var nyfikna på Ryssland. Ritva som är en del av föreningen Rodnik i Skövde, en förening med rysktalande medlemmar, där kultur och gemenskap står i centrum.

Stort land

Att Ryssland är ett stort land är välbekant för många med 900 mil mellan den västra och östra gränsen. Huvudstaden Moskva har cirka 12 miljoner innevånare och totalt med kransområden finns cirka 23 miljoner.

– Det är både en vacker och komplicerad stad, särskilt när det gäller trafiksituationen, sade Ritva som studerat på högskola i Moskva under 5 år.

Hon hade många tips för de som eventuellt tänkt besöka staden. Ett tips var tunnelbanorna som hade en längd av 310 kilometer med stationer i vackra pelarsalar, även det en del av kulturen.

Rik kultur

Förutom Moskva så är Petersburg vid Finska viken, en kulturell pärla med ett antal museer och konstgallerier av högsta klass.

– Många av Rysslands konstskatter har sitt ursprung från den tiden då Moskva var en liten by bland alla andra byar i landet. Man samlades i byarna när kvällen kom, till gemenskap och konsthantverk och det växte fram mängder av vackra saker, som numera är hårdvaluta sade hon.

1890 kom så Matroska, en välkänd dockfigur som många har i sina bokhyllor. En figur som föreställer en mamma, som när man lyfter på locket hittar en mindre matroska och sedan en tills raden av matroskabarn är nästan oändlig.

Dekorerade porslinssaker, tyger och matroskor fanns också med i bild och verklighet under kvällen i Karlsborg.