11 nov 2015 16:53

11 nov 2015 16:53

Jakten på en gömd skatt

FÄSTNINGSMUSEET: En hemlighet från andra världskriget

Rykten om den Yamashitas ovärderliga skatt har grasserat sedan andra världskriget som slutade för 70 år sedan. Den japanske generalens hemlighet är väl förborgad i Filippinerna, men många letar.

Bo Sunnefeldt, Karlsborgs egen äventyrare, berättade om sin egen fantastiska jakt på den försvunna skatten.

För att ge åhörarna en chans att rekapitulera vad som hände under åren 1941-1945, gick Sunnefeldt först igenom de olika dragen av amerikanska och japanska krigsoperationer i Filippinerna under andra världskriget.

Slaget om Filippinerna

Japanske generalen Yamashita sändes till Filippinerna med en styrka för att besegra amerikanske generalen MacArthur och hans mannar. MacArthur flydde till Australien för att förbereda invasion av Filippinerna. Hans mantra var Jag skall återvända. Det gjorde han.

Många var slagen i Filippinerna mellan amerikaner och japaner med stora militära förluster som följd. Hundratusentals civila blev också offer i kriget. Till slut skrevs fredsavtal med USA som segrare.

Många söker skatten

När Yamashita beordrades att ta över Filippinerna hade han med sig guld och juveler från Japan och gömde dem på ett ännu okänt ställe.

Bo Sunnefeldt tänkte att det kunde vara värt en insats att försöka lokalisera skatten. På sin färd med en guide genom Filippinerna träffade Bo bland många andra en präst som grävt länge i samma grotta efter skatten, som hans föräldrar sagt fanns just där.

Bo Sunnefeldt visade bilder från sina färder över regnskogsklädda berg, floddalar, risterasser, marknader, byar och människor. För Bo blev dock den största skatten någonsin, en simtur med en valhaj på åtta meter i det stora blå havet.

Bo Sunnefeldt, Karlsborgs egen äventyrare, berättade om sin egen fantastiska jakt på den försvunna skatten.

För att ge åhörarna en chans att rekapitulera vad som hände under åren 1941-1945, gick Sunnefeldt först igenom de olika dragen av amerikanska och japanska krigsoperationer i Filippinerna under andra världskriget.

Slaget om Filippinerna

Japanske generalen Yamashita sändes till Filippinerna med en styrka för att besegra amerikanske generalen MacArthur och hans mannar. MacArthur flydde till Australien för att förbereda invasion av Filippinerna. Hans mantra var Jag skall återvända. Det gjorde han.

Många var slagen i Filippinerna mellan amerikaner och japaner med stora militära förluster som följd. Hundratusentals civila blev också offer i kriget. Till slut skrevs fredsavtal med USA som segrare.

Många söker skatten

När Yamashita beordrades att ta över Filippinerna hade han med sig guld och juveler från Japan och gömde dem på ett ännu okänt ställe.

Bo Sunnefeldt tänkte att det kunde vara värt en insats att försöka lokalisera skatten. På sin färd med en guide genom Filippinerna träffade Bo bland många andra en präst som grävt länge i samma grotta efter skatten, som hans föräldrar sagt fanns just där.

Bo Sunnefeldt visade bilder från sina färder över regnskogsklädda berg, floddalar, risterasser, marknader, byar och människor. För Bo blev dock den största skatten någonsin, en simtur med en valhaj på åtta meter i det stora blå havet.