16 nov 2015 06:00

16 nov 2015 06:00

Släktforskardag på Biblioteket

KARLSBORG: Släktforskning

Under lördagen var det en speciell släktforskardag på biblioteket, med Carlsborgs släktforskarförening och Rödesund-Wanäs hembygdsförening som arrangörer.

– Intresset för släktforskning har ökat under de senaste åren, kanske har TV-programmet: Vem tror du att du är, haft en viss betydelse, sade Johan Areskough som är ordförande i släktforskarföreningen. Att söka sina rötter är dessutom mycket lättare än tidigare med den nya digitaltekniken, sade han.

Att använda DNA tekniken

Nu finns dessutom möjlighet att använda DNA tekniken i släktforskningen och under dagen fanns Magnus Bäckman, uppdragssläktforskare och författare från Stockholm på plats i Karlsborg med en föreläsning om DNA i släktforskningen.

– Den nya tekniken med DNA kompletterar både inom och bortom kyrkobokstiden och ger ännu större träffsäkerhet i släktforskningen, sade Magnus, som också gav en fingervisning om att alla människor är släkt med varandra. Föreläsaren gav också många tips om användandet av DNA tekniken i släktforskningen.

– Intresset för släktforskning har ökat under de senaste åren, kanske har TV-programmet: Vem tror du att du är, haft en viss betydelse, sade Johan Areskough som är ordförande i släktforskarföreningen. Att söka sina rötter är dessutom mycket lättare än tidigare med den nya digitaltekniken, sade han.

Att använda DNA tekniken

Nu finns dessutom möjlighet att använda DNA tekniken i släktforskningen och under dagen fanns Magnus Bäckman, uppdragssläktforskare och författare från Stockholm på plats i Karlsborg med en föreläsning om DNA i släktforskningen.

– Den nya tekniken med DNA kompletterar både inom och bortom kyrkobokstiden och ger ännu större träffsäkerhet i släktforskningen, sade Magnus, som också gav en fingervisning om att alla människor är släkt med varandra. Föreläsaren gav också många tips om användandet av DNA tekniken i släktforskningen.