17 nov 2015 14:06

17 nov 2015 14:06

Filmfestival för barn och ungdomar

CASABLANCA: Heldag med filmer och workshops

För första gången anordnas en ungdomsfestival på bion. En heldag med workshops och filmvisning.

Den 28 november hålls filmfestivalen på Casablanca som inleds med filmen Insidan ut för de yngre barnen.

Under dagen blir det sedan olika workshops. Maj Boman lär ut hur man sminkar sår, Anders Hasselroth visar hur man gör legoanimationer och Daniel Ström visar hur man arbetar med grönskärm. På plats finns även Per och Anders Nyman som driver företaget Dupp och som arbetar med att göra visuella effekter på film.

– Vi kommer visa och berätta hur man gör visuella effekter i datorn och hur man kan byta ut grönskärmen mot häftiga bakgrunder. Vår föreläsning kommer att kretsa kring hur vi arbetar med visuella effekter och visa exempel från ett långfilmsprojekt som vi nu är klara med. Men även hur man arbetar med 3D-animationer som hur man bygger skelett i 3D och få dem att röra sig naturligt, berättar Per Nyman.

Lär ut teknik

Conny Larsson från Studiefrämjandet som har en del filmprojekt och filmfestivaler bakom sig ger råd och tips om filmning.

– Man får lära sig hantera en kamera, redigering, klippning, ljus och ljud. Vi visar instruktionsfilmer på fem minuter hur man jobbar med de här delarna, säger han som hoppas att kunna starta upp ett filmprojekt för ungdomar i Karlsborg.

– Finns det ett intresse kan det bli ett filmprojekt där Dupp är inblandade.

Regissören Marcus Carlsson från Karlskoga kommer också till Casablanca.

– Han berättar om hur han började med enkla medel och nu har egna filmprojekt och han kommer att visa kortfilmerna Arton och Dirtbags.

Fler filmer

För de något äldre visas filmen Pixels på eftermiddagen och festivalen avslutas med ungdomsfilmen The Martian, allt är kostnadsfritt även korv med bröd.

Stefan Arenblad från biografföreningen berättar:

– Vi hade bestämt att vi skulle ha en filmfestival när vi i år firar fem år. Nu blev det två, vi hade en i samband med Ingrid Bergman firade 100 år och nu en ungdomsfestival. Det är ett bra samarbete vi har fått ihop här.

I samarbetet ingår kommunen och Studiefrämjandet samt bidrag från Västra Götalandsregionen och Skaraborgs kommunalförbund.

Den 28 november hålls filmfestivalen på Casablanca som inleds med filmen Insidan ut för de yngre barnen.

Under dagen blir det sedan olika workshops. Maj Boman lär ut hur man sminkar sår, Anders Hasselroth visar hur man gör legoanimationer och Daniel Ström visar hur man arbetar med grönskärm. På plats finns även Per och Anders Nyman som driver företaget Dupp och som arbetar med att göra visuella effekter på film.

– Vi kommer visa och berätta hur man gör visuella effekter i datorn och hur man kan byta ut grönskärmen mot häftiga bakgrunder. Vår föreläsning kommer att kretsa kring hur vi arbetar med visuella effekter och visa exempel från ett långfilmsprojekt som vi nu är klara med. Men även hur man arbetar med 3D-animationer som hur man bygger skelett i 3D och få dem att röra sig naturligt, berättar Per Nyman.

Lär ut teknik

Conny Larsson från Studiefrämjandet som har en del filmprojekt och filmfestivaler bakom sig ger råd och tips om filmning.

– Man får lära sig hantera en kamera, redigering, klippning, ljus och ljud. Vi visar instruktionsfilmer på fem minuter hur man jobbar med de här delarna, säger han som hoppas att kunna starta upp ett filmprojekt för ungdomar i Karlsborg.

– Finns det ett intresse kan det bli ett filmprojekt där Dupp är inblandade.

Regissören Marcus Carlsson från Karlskoga kommer också till Casablanca.

– Han berättar om hur han började med enkla medel och nu har egna filmprojekt och han kommer att visa kortfilmerna Arton och Dirtbags.

Fler filmer

För de något äldre visas filmen Pixels på eftermiddagen och festivalen avslutas med ungdomsfilmen The Martian, allt är kostnadsfritt även korv med bröd.

Stefan Arenblad från biografföreningen berättar:

– Vi hade bestämt att vi skulle ha en filmfestival när vi i år firar fem år. Nu blev det två, vi hade en i samband med Ingrid Bergman firade 100 år och nu en ungdomsfestival. Det är ett bra samarbete vi har fått ihop här.

I samarbetet ingår kommunen och Studiefrämjandet samt bidrag från Västra Götalandsregionen och Skaraborgs kommunalförbund.

  • Anneli Malm