29 nov 2015 13:47

29 nov 2015 13:48

Ung filmfestival på Bio Casablanca

KARLSBORG: Lärde sig animation

I lördags var det fullt hus på Bio Casablanca när Studiefrämjandet, kommunen, Skaraborgs kommunalförbund, Regionens kulturnämnd och Casablanca visade filmer och lärde ut hur man gör animationer med olika tekniker.

I första hand vände man sig till ungdomar och barn. Till första föreställningen Insidan ut, för dem under sju år kom ett sjuttiotal besökare. Den handlade om hjärnan, sa Ida. Nästa film var Lassemajas detektivbyrå/Stella Nostra som drog femtiotalet och sist visades The Martian. Allt var gratis, även varmkorven och juicen.

I tiderna mellan filmerna lärde frilansfotografen Daniel Ström ut hur man jobbar med Greenscreen.

Grafisk animation

Anders och Per Nyman visade intresserade hur man gör grafisk animation. De höll även föredrag och visade animerade filmsnuttar de gjort för de stora företagen. Dubbeltupp heter deras företag som fick pris som Årets överraskning i Näringslivsfesten nyligen.

Stop motion eller legoanimation fick man lära av Anders Hasselroth. En bild i taget och ändra lite i legobilden. Kusinerna Herman och Melvin hade just låtit en trollkarl förvandla en människa till gris och kanske skulle det gå att förvandla tillbaka. Vid sminkbordet i foajen var det en ständig kö. Där satt Maj Boman och delade ut otäcka sår i ansiken och på händer. De såg äkta och onda ut.

Regissör Marcus Andersson berättade hur man gör film. Han fick Kulturnyheternas egen guldbagge 2014 för sin första långfilm Din barnbom ska aldrig dö som handlar om relationer.

I första hand vände man sig till ungdomar och barn. Till första föreställningen Insidan ut, för dem under sju år kom ett sjuttiotal besökare. Den handlade om hjärnan, sa Ida. Nästa film var Lassemajas detektivbyrå/Stella Nostra som drog femtiotalet och sist visades The Martian. Allt var gratis, även varmkorven och juicen.

I tiderna mellan filmerna lärde frilansfotografen Daniel Ström ut hur man jobbar med Greenscreen.

Grafisk animation

Anders och Per Nyman visade intresserade hur man gör grafisk animation. De höll även föredrag och visade animerade filmsnuttar de gjort för de stora företagen. Dubbeltupp heter deras företag som fick pris som Årets överraskning i Näringslivsfesten nyligen.

Stop motion eller legoanimation fick man lära av Anders Hasselroth. En bild i taget och ändra lite i legobilden. Kusinerna Herman och Melvin hade just låtit en trollkarl förvandla en människa till gris och kanske skulle det gå att förvandla tillbaka. Vid sminkbordet i foajen var det en ständig kö. Där satt Maj Boman och delade ut otäcka sår i ansiken och på händer. De såg äkta och onda ut.

Regissör Marcus Andersson berättade hur man gör film. Han fick Kulturnyheternas egen guldbagge 2014 för sin första långfilm Din barnbom ska aldrig dö som handlar om relationer.