06 dec 2015 16:56

06 dec 2015 16:56

Julfest med stämning på Fästningen

JUL

I traditionell anda hölls årets Julstämning i valven på Karlsborgs fästning. Mycket folk hade letat sig dit i lä för vinden och för att inhandla presenter o mat.

– Jag fick en stämpel, sa Vilja och visade fram sin hand medan hon med stor förtjusning sög på sin allra första klubba fyraårsdagen till ära. Skogstomten från Tiveden pratade med alla barnen och bjöd på slickepinnar. Men han var inte så lätt att hitta i vimlet.

Julstämningen erbjuder mängder av slöjd och hantverk. Vackra träskålar karvade ur rötter, produkter av fårskinn och så förstås tjocka, goa raggsockar, stickade ullvantar för kalla dagar och värmande sjalar.

Julmat fanns det en uppsjö av, lagrade ostar, pepprig söt senap, glögg i många smaker och vilt, som blivit riktigt populärt, korvar och torkat kött. Ett par beundrade den tekniska lösningen på ett fällbord, en dam valde kvast med blommigt skaft. Farmor köpte mjuka presenter till ungarna och morfar slog sig ner med kaffe, saffransbulle och kaka i museets cafeteria.

Välbesökta konserter

Museets var öppet och en trappa upp i kyrkan spelade kantor Anett Karlsson orgelmusik och sedan ledde hon Gospelkören i ett finstämt framträdande med julgospel. Tre unga talanger fick Nils Östers stipendium på 4000 kronor var. De lyckliga i år är Tea Norling, Nanny Kindbom och Caroline Myhrman. Dagen avslutades med en härlig, medryckande julkonsert framförd av Hemvärnets musikkår Skaraborg.

– Jag fick en stämpel, sa Vilja och visade fram sin hand medan hon med stor förtjusning sög på sin allra första klubba fyraårsdagen till ära. Skogstomten från Tiveden pratade med alla barnen och bjöd på slickepinnar. Men han var inte så lätt att hitta i vimlet.

Julstämningen erbjuder mängder av slöjd och hantverk. Vackra träskålar karvade ur rötter, produkter av fårskinn och så förstås tjocka, goa raggsockar, stickade ullvantar för kalla dagar och värmande sjalar.

Julmat fanns det en uppsjö av, lagrade ostar, pepprig söt senap, glögg i många smaker och vilt, som blivit riktigt populärt, korvar och torkat kött. Ett par beundrade den tekniska lösningen på ett fällbord, en dam valde kvast med blommigt skaft. Farmor köpte mjuka presenter till ungarna och morfar slog sig ner med kaffe, saffransbulle och kaka i museets cafeteria.

Välbesökta konserter

Museets var öppet och en trappa upp i kyrkan spelade kantor Anett Karlsson orgelmusik och sedan ledde hon Gospelkören i ett finstämt framträdande med julgospel. Tre unga talanger fick Nils Östers stipendium på 4000 kronor var. De lyckliga i år är Tea Norling, Nanny Kindbom och Caroline Myhrman. Dagen avslutades med en härlig, medryckande julkonsert framförd av Hemvärnets musikkår Skaraborg.

  • Erika Fredholm