13 dec 2015 19:33

13 dec 2015 19:33

Julmarknad anno 1906

UNDENÄS/FORSVIK: "Nog det finaste luciatåg, jag någonsin sett"

juligt. Det är mycket som händer i trakterna även under vintern. Undenäs hade julmarknad på lördagsförmiddagen och Forsvik på eftermiddagen.

Utanför Byalagets hus i Undenäs kunde man stilla hungern med varmkorv eller våfflor med sylt medan man inne i huset hittade en riktigt fin kvalitetsmarknad med ljuskronor i stearin, hantverk och hemlagat samt fårskinn från bygden runt om.

I Byahuset uppe i backen pågick julpyssel och fika. Där hängde också en riktigt fin fotoutställning av Trolltivens Fotoklubb. Fantastiska foton från våra trolska skogar.

Den kolsvarta himlen beströdd med blinkande stjärnor välvde sig över innergården på Forsviks Bruk. Doften från vedkasarna, viltgrillen, smedjan och från hästarna som stod i mörkret och åt hö förhöjde stämningen av längesen. Många marknadsbesökare var klädda i tidsenliga kläder. Temat var 1906.Hotlips sjöng och Västvind spelade.

Plötsligt hördes de spröda tonerna till luciasången från en ensam fiol. In genom folkhavet som samlats i Gjuteriet kom lussetåget med tomtar, stjärngossar, lucior, tärnor och en ängel. Jon Sirén ledde med fiolen och Maria Larsson höll i trådarna.

– Det var nog det finaste luciatåg, jag någonsin sett, sa en besökare med rörelsens tårar i ögonen.

Utanför Byalagets hus i Undenäs kunde man stilla hungern med varmkorv eller våfflor med sylt medan man inne i huset hittade en riktigt fin kvalitetsmarknad med ljuskronor i stearin, hantverk och hemlagat samt fårskinn från bygden runt om.

I Byahuset uppe i backen pågick julpyssel och fika. Där hängde också en riktigt fin fotoutställning av Trolltivens Fotoklubb. Fantastiska foton från våra trolska skogar.

Den kolsvarta himlen beströdd med blinkande stjärnor välvde sig över innergården på Forsviks Bruk. Doften från vedkasarna, viltgrillen, smedjan och från hästarna som stod i mörkret och åt hö förhöjde stämningen av längesen. Många marknadsbesökare var klädda i tidsenliga kläder. Temat var 1906.Hotlips sjöng och Västvind spelade.

Plötsligt hördes de spröda tonerna till luciasången från en ensam fiol. In genom folkhavet som samlats i Gjuteriet kom lussetåget med tomtar, stjärngossar, lucior, tärnor och en ängel. Jon Sirén ledde med fiolen och Maria Larsson höll i trådarna.

– Det var nog det finaste luciatåg, jag någonsin sett, sa en besökare med rörelsens tårar i ögonen.

  • Erika Fredholm