16 dec 2015 16:47

16 dec 2015 16:47

Slutar som kulturchef

KOMMUNEN: Kritisk mot hur besöksnäringen ska bedrivas framöver

Johan Tranqvist slutar som kultur- och fritidschef i kommunen. Anledningen är att han inte delar synen på hur besöksnäringen i kommunen ska skötas framöver.

– Jag har trivts väldigt bra i Karlsborg och alla är trevliga här. Det är en fantastisk plats med otroliga möjligheter till utveckling och det finns ett engagemang i föreningslivet som är rätt unikt. Med lite stöd och en bra dialog uträttar de underverk med de små resurser de har, säger han och tillägger:

– Jag är väldigt stolt över det jag, mina medarbetare och kollegor har gjort under de här åren, den förändring som vi har bidragit till och jag tycker att vi har gjort skillnad. Vi har fått mycket positivt från föreningsliv, kollegor och näringsliv över det vi har utfört.

”Inte gynnar ”

Han tycker också att han haft ett starkt stöd i kultur- och fritidsnämnden för det förändringsarbete han genomfört. Men han delar inte synen på hur besöksnäringen ska skötas framöver. Det handlar om beslutet att all turism- och informationsverksamhet återigen ska bedrivas i bolagsform.

– Jag tror inte att det gynnar utvecklingen. I en liten kommun är det viktigt att de här frågorna hanteras inom den kommunala förvaltningen som vi har arbetat de senaste åren men nu är samarbetet borta. Det kostar lite för kommunen men gynnar andra som näringsidkare och fastighetsägare. Nu saknas politiska mål och visioner och då är det svårt att jobba som tjänsteman. Jag tycker inte att det politiska ledarskapet överensstämmer med mina värderingar. Dialogen har heller inte varit rakryggad och jag känner inte att jag har tillit och förtroende och då är det svårt att arbeta vidare med glädje och engagemang.

Han tycker även att man behöver se över det faktum att det är många av kommunens chefer som slutat.

– Att arbeta med långsiktighet och kontinuitet är inte lätt när det är en så stor omsättning av personal. Det är ingen bra trend.

Den 8 februari börjar han som upplevelsechef i Vingåker med ansvar för kultur och fritid samt besöksnäringen.

– När det finns andra kommuner som efterfrågar min kompetens och mitt engagemang väljer jag det när jag har möjligheten men det är med en tår i ögat. Jag gillar verkligen den här platsen och människorna här.

Han kommer tillsvidare att bo kvar i Karlsborg och veckopendla till Vingåker.

SLA har sökt kommunalrådet för en kommentar men inte lyckats.

– Jag har trivts väldigt bra i Karlsborg och alla är trevliga här. Det är en fantastisk plats med otroliga möjligheter till utveckling och det finns ett engagemang i föreningslivet som är rätt unikt. Med lite stöd och en bra dialog uträttar de underverk med de små resurser de har, säger han och tillägger:

– Jag är väldigt stolt över det jag, mina medarbetare och kollegor har gjort under de här åren, den förändring som vi har bidragit till och jag tycker att vi har gjort skillnad. Vi har fått mycket positivt från föreningsliv, kollegor och näringsliv över det vi har utfört.

”Inte gynnar ”

Han tycker också att han haft ett starkt stöd i kultur- och fritidsnämnden för det förändringsarbete han genomfört. Men han delar inte synen på hur besöksnäringen ska skötas framöver. Det handlar om beslutet att all turism- och informationsverksamhet återigen ska bedrivas i bolagsform.

– Jag tror inte att det gynnar utvecklingen. I en liten kommun är det viktigt att de här frågorna hanteras inom den kommunala förvaltningen som vi har arbetat de senaste åren men nu är samarbetet borta. Det kostar lite för kommunen men gynnar andra som näringsidkare och fastighetsägare. Nu saknas politiska mål och visioner och då är det svårt att jobba som tjänsteman. Jag tycker inte att det politiska ledarskapet överensstämmer med mina värderingar. Dialogen har heller inte varit rakryggad och jag känner inte att jag har tillit och förtroende och då är det svårt att arbeta vidare med glädje och engagemang.

Han tycker även att man behöver se över det faktum att det är många av kommunens chefer som slutat.

– Att arbeta med långsiktighet och kontinuitet är inte lätt när det är en så stor omsättning av personal. Det är ingen bra trend.

Den 8 februari börjar han som upplevelsechef i Vingåker med ansvar för kultur och fritid samt besöksnäringen.

– När det finns andra kommuner som efterfrågar min kompetens och mitt engagemang väljer jag det när jag har möjligheten men det är med en tår i ögat. Jag gillar verkligen den här platsen och människorna här.

Han kommer tillsvidare att bo kvar i Karlsborg och veckopendla till Vingåker.

SLA har sökt kommunalrådet för en kommentar men inte lyckats.

  • Anneli Malm