18 dec 2015 15:51

18 dec 2015 15:51

Två nya på biblioteket

BIBLIOTEKET: Fredrik Widin och Åsa Thernell

Fredrik Widin från Lund och Åsa Thernell från Stockholm är två nya Karlsborgare och nya medarbetare på biblioteket.

Fredrik Widin är verksamhetsansvarig på biblioteket efter Britt Viktorsson som slutade i september.

Han kommer ursprungligen från Helsingborg men har de senaste åren bott i Lund.

– Jag har jobbat på Bibliotekstjänst i Lund och jag har mest varit bakom kulisserna. Jag har inte jobbat på bibliotek tidigare och det är roligt att komma hit och få göra det. Det händer mycket kring biblioteken nu och det är spännande att få vara med i det, säger Fredrik Widin.

”Trevlig kommun”

Det var också anledningen att få jobba på bibliotek som han sökte tjänsten i Karlsborg där han nu också är bosatt.

– Jag flyttade till Karlsborg för en månad sedan. Tre tåg och en buss var lite för långt att pendla. Det verkar vara en trevlig kommun även om jag knappt har sett den i dagsljus än.

Är det något som du vill utveckla framöver?

– Jag vill se hur det fungerar först. Intrycket utifrån är att det fungerar bra och det är en trevlig stämning här.

Barn- och ungdom

Åsa Thernell är ny barn- och ungdomsbibliotekarie efter Ulla Rodén som har gått i pension. Åsa har bott i Stockholm de senaste tretton åren där hon bland annat har jobbat på Stockholms stadsbibliotek.

– Jag kommer från Hova från början. Jag ville tillbaka till Skaraborg och Karlsborg är nära mina hemtrakter fast ännu bättre med allt vatten. Jag tycker att det är fantastiskt att man här har varit rädd om sina filialer som man har lagt ned på andra ställen, säger hon.

En viktig fråga är hur man ökar läslusten hos barn.

– Man diskuterar att barn läser mindre men det gör vuxna också, det är så mycket annat som konkurrerar. Läser inte vuxna är det inte självklart för barnen att läsa en bok. Det är viktigt att läsa högt hemma och att läsa själv.

Fredrik Widin är verksamhetsansvarig på biblioteket efter Britt Viktorsson som slutade i september.

Han kommer ursprungligen från Helsingborg men har de senaste åren bott i Lund.

– Jag har jobbat på Bibliotekstjänst i Lund och jag har mest varit bakom kulisserna. Jag har inte jobbat på bibliotek tidigare och det är roligt att komma hit och få göra det. Det händer mycket kring biblioteken nu och det är spännande att få vara med i det, säger Fredrik Widin.

”Trevlig kommun”

Det var också anledningen att få jobba på bibliotek som han sökte tjänsten i Karlsborg där han nu också är bosatt.

– Jag flyttade till Karlsborg för en månad sedan. Tre tåg och en buss var lite för långt att pendla. Det verkar vara en trevlig kommun även om jag knappt har sett den i dagsljus än.

Är det något som du vill utveckla framöver?

– Jag vill se hur det fungerar först. Intrycket utifrån är att det fungerar bra och det är en trevlig stämning här.

Barn- och ungdom

Åsa Thernell är ny barn- och ungdomsbibliotekarie efter Ulla Rodén som har gått i pension. Åsa har bott i Stockholm de senaste tretton åren där hon bland annat har jobbat på Stockholms stadsbibliotek.

– Jag kommer från Hova från början. Jag ville tillbaka till Skaraborg och Karlsborg är nära mina hemtrakter fast ännu bättre med allt vatten. Jag tycker att det är fantastiskt att man här har varit rädd om sina filialer som man har lagt ned på andra ställen, säger hon.

En viktig fråga är hur man ökar läslusten hos barn.

– Man diskuterar att barn läser mindre men det gör vuxna också, det är så mycket annat som konkurrerar. Läser inte vuxna är det inte självklart för barnen att läsa en bok. Det är viktigt att läsa högt hemma och att läsa själv.

  • Anneli Malm