26 dec 2015 12:02

26 dec 2015 12:02

Julotta i Undenäs kyrka

UNDENÄS: Juldagsmorgon

Tivedens domkyrka bjöd på ljus och värme på juldagens morgon med sång och julevangelium

Det var en grådisig morgon med stora vattenpölar efter nattens regn och det var inte precis glans över vita skogar, som det heter i en julsång. Men inne i kyrkan var det julstämning med massor av strålande ljus och många morgontidiga besökare.

En fin tradition

Julottan är en intressant tradition som har något av sin grund i berättelsen om herdarna som vaktade sina får på Betlehems ängar. De fick besök av änglar från himmelen mitt i natten som berättade att en frälsare blivit född i Betlehem. För att se om det var sant, lämnade några av dem fåren och kom till stallet i Betlehem för att se den nyfödde och tacka för att en frälsare blivit född till världen.

Sång och julevangelium

Med psalmen Var hälsad sköna morgonstund, som av profeters helga mun är oss bebådan vorden, inleddes julottan i Undenäs. Kyrkokören fanns på plats och bjöd på Stilla Natt något som passade fint in i julatmosfären i kyrkan denna morgon.

Alvar Lindman inledde sin julpredikan med att förundras över att så många kommit till kyrkan denna morgon, klockan var ju inte mer än cirka sju. Det måste vara viktigt för många att ta del av budskapet om den nyfödde frälsaren var Alvars reflexion. Det var en sargad värld vid tiden för frälsarens födelse och ser vi oss om i dag i världen är det ganska lika, med lidande, flykt och oro.

Därför behövs Frälsaren Jesus Kristus även i dag som befriare till en bättre och ljusare värld, var temat för juldagsmorgonens predikan, där glädjen stod i centrum. En julotta som avslutades med att kören sjöng : Jesus är född i Betlehems stad till glädje för alla på jorden, en glädje som smittade av sig efter en fin Julotta, när besökarna gick vidare ut i gryningen för ett fortsatt julfirande

Det var en grådisig morgon med stora vattenpölar efter nattens regn och det var inte precis glans över vita skogar, som det heter i en julsång. Men inne i kyrkan var det julstämning med massor av strålande ljus och många morgontidiga besökare.

En fin tradition

Julottan är en intressant tradition som har något av sin grund i berättelsen om herdarna som vaktade sina får på Betlehems ängar. De fick besök av änglar från himmelen mitt i natten som berättade att en frälsare blivit född i Betlehem. För att se om det var sant, lämnade några av dem fåren och kom till stallet i Betlehem för att se den nyfödde och tacka för att en frälsare blivit född till världen.

Sång och julevangelium

Med psalmen Var hälsad sköna morgonstund, som av profeters helga mun är oss bebådan vorden, inleddes julottan i Undenäs. Kyrkokören fanns på plats och bjöd på Stilla Natt något som passade fint in i julatmosfären i kyrkan denna morgon.

Alvar Lindman inledde sin julpredikan med att förundras över att så många kommit till kyrkan denna morgon, klockan var ju inte mer än cirka sju. Det måste vara viktigt för många att ta del av budskapet om den nyfödde frälsaren var Alvars reflexion. Det var en sargad värld vid tiden för frälsarens födelse och ser vi oss om i dag i världen är det ganska lika, med lidande, flykt och oro.

Därför behövs Frälsaren Jesus Kristus även i dag som befriare till en bättre och ljusare värld, var temat för juldagsmorgonens predikan, där glädjen stod i centrum. En julotta som avslutades med att kören sjöng : Jesus är född i Betlehems stad till glädje för alla på jorden, en glädje som smittade av sig efter en fin Julotta, när besökarna gick vidare ut i gryningen för ett fortsatt julfirande

  • Lennart Strömberg