07 jan 2016 16:55

07 jan 2016 16:55

Ny ägare av Precikap AB

NÄRINGSLIV: Stor order på ingång

Ägarbyte. Ulf Engquist är ny ägare av Precikap AB som ligger i Norra skogen. Därmed säkras att produktionen och jobben blir kvar i Karlsborg. De har även en stor order på ingång.

Ulf Enguist driver sedan tidigare Kågebelt AB i Mölltorp och utsågs till årets entreprenör vid höstens näringslivsfest för andra året i rad. I motiveringen framhålls att han befäst sin starka tillväxtambition genom att förvärva ett lokalt företag och därmed trygga tillverkningen och se till att den blir kvar i Karlsborg.

– Jag har funnits i Mölltorp i 15 år och har tittat på att få in mer produkter i mitt sortiment där. Jag hörde att Arne Andersson var på väg att sälja Precikap och det är ett företag som har drivits i samma företagsanda med nöjda kunder som jag jobbar med, säger Ulf Engquist.

I stället för en ny produkt i sin tidigare verksamhet blev det i stället ett nytt företag. Precikap kapar tråd och rör som är mellan 0,3 och upp till 20 millimeter men även profiler. De kapade delarna används i många skilda branscher som inom läkemedelsindustrin, byggbranschen och inom bilindustrin. Det kan handla om delar till lås eller rostfri tråd som används till att ta bort åderbråck.

– Det är ett mycket brett användningsområde av detaljer som vi gör här. Det sitter korta pinnar överallt utan att man tänker på det.

Fördelar av varandra

På Kågebelt tillverkar de transportband av tråd och Ulf ser flera synergieffekter av att äga de båda företagen.

– Det är två skilda företag men den gemensamma nämnaren är tråd. Jag ser många möjligheter för Precikap med nya kunder på nya marknader. Vi har mycket export på Kågebelt men mindre här och vi ska titta på att utöka exporten till Europa och främst till Tyskland. Vi har även delvis samma leverantörer på de båda företagen vilket ger en stor fördel i inköp, priser och leveranser.

Han ser även möjligheter på personalsidan där personal vid behov kan hjälpa till på det andra företaget om behovet uppstår och han kan därmed ha en överkapacitet.

Stor order

Redan nu ser det ljust ut inför framtiden då de har en stororder på gång under året och det handlar om 150 ton kapade detaljer per år.

– Det är ett stort jobb till bilindustrin som ska rulla under fem år. Det är ett jättejobb och om det fungerar bra kan det eventuellt bli mer jobb med nya produkter.

Ulf Enguist driver sedan tidigare Kågebelt AB i Mölltorp och utsågs till årets entreprenör vid höstens näringslivsfest för andra året i rad. I motiveringen framhålls att han befäst sin starka tillväxtambition genom att förvärva ett lokalt företag och därmed trygga tillverkningen och se till att den blir kvar i Karlsborg.

– Jag har funnits i Mölltorp i 15 år och har tittat på att få in mer produkter i mitt sortiment där. Jag hörde att Arne Andersson var på väg att sälja Precikap och det är ett företag som har drivits i samma företagsanda med nöjda kunder som jag jobbar med, säger Ulf Engquist.

I stället för en ny produkt i sin tidigare verksamhet blev det i stället ett nytt företag. Precikap kapar tråd och rör som är mellan 0,3 och upp till 20 millimeter men även profiler. De kapade delarna används i många skilda branscher som inom läkemedelsindustrin, byggbranschen och inom bilindustrin. Det kan handla om delar till lås eller rostfri tråd som används till att ta bort åderbråck.

– Det är ett mycket brett användningsområde av detaljer som vi gör här. Det sitter korta pinnar överallt utan att man tänker på det.

Fördelar av varandra

På Kågebelt tillverkar de transportband av tråd och Ulf ser flera synergieffekter av att äga de båda företagen.

– Det är två skilda företag men den gemensamma nämnaren är tråd. Jag ser många möjligheter för Precikap med nya kunder på nya marknader. Vi har mycket export på Kågebelt men mindre här och vi ska titta på att utöka exporten till Europa och främst till Tyskland. Vi har även delvis samma leverantörer på de båda företagen vilket ger en stor fördel i inköp, priser och leveranser.

Han ser även möjligheter på personalsidan där personal vid behov kan hjälpa till på det andra företaget om behovet uppstår och han kan därmed ha en överkapacitet.

Stor order

Redan nu ser det ljust ut inför framtiden då de har en stororder på gång under året och det handlar om 150 ton kapade detaljer per år.

– Det är ett stort jobb till bilindustrin som ska rulla under fem år. Det är ett jättejobb och om det fungerar bra kan det eventuellt bli mer jobb med nya produkter.

  • Anneli Malm