11 jan 2016 11:52

11 jan 2016 11:52

Snön orsakade skjutning

FÄSTNINGEN: Många skott i natten

Natten mellan lördag och söndag hölls kommuninvånare vakna av en mängd kanonskott. Men det var varken militärövning eller fyrverkerier.

Skjutningen började vid midnatt och ska ha hörts ända till Norra skogen. Det pågick under en längre tid och med en mycket kort tidsintervall. Det visade sig tillslut att skotten kom från fästningen, närmare bestämt från vallgraven som ligger mot Heden.

Snön tryckte av

– Det finns en gasolkanon där som används under guideturerna och som ska stängas av på vintern. Det hade inte gjorts och när det nu har snöat låg snön och tryckte mot strömbrytaren, säger tf turistchefen Jan Dahlquist och tillägger:

– Det är en vippstång som går ut cirka 20 till 25 centimeter över marken och snön låg och tryckte upp den, vilket gjorde att kanonen avfyrades.

Många skott

Det är en kanon som normalt avfyras manuellt av guiderna på äventyrsturen och när nu snön hjälpte kanonen på traven avfyrades den med ett par sekunders mellanrum enligt de Karlsborgarna som noterade händelsen och skjutningen ska ha pågått under nästan två timmar.

– Det ekade så klart när det var natt och det var folk som undrade på facebook vad det var som pågick. Någon ringde vakten på K 3 och förmodligen så stängde de av kanonen eller så tog gasolen slut. Det har hänt en gång tidigare, för en 10 till 15 år sedan, då man också hade glömt att stänga av gasolkanonen inför vintern, berättar Jan Dahlquist.

Skjutningen började vid midnatt och ska ha hörts ända till Norra skogen. Det pågick under en längre tid och med en mycket kort tidsintervall. Det visade sig tillslut att skotten kom från fästningen, närmare bestämt från vallgraven som ligger mot Heden.

Snön tryckte av

– Det finns en gasolkanon där som används under guideturerna och som ska stängas av på vintern. Det hade inte gjorts och när det nu har snöat låg snön och tryckte mot strömbrytaren, säger tf turistchefen Jan Dahlquist och tillägger:

– Det är en vippstång som går ut cirka 20 till 25 centimeter över marken och snön låg och tryckte upp den, vilket gjorde att kanonen avfyrades.

Många skott

Det är en kanon som normalt avfyras manuellt av guiderna på äventyrsturen och när nu snön hjälpte kanonen på traven avfyrades den med ett par sekunders mellanrum enligt de Karlsborgarna som noterade händelsen och skjutningen ska ha pågått under nästan två timmar.

– Det ekade så klart när det var natt och det var folk som undrade på facebook vad det var som pågick. Någon ringde vakten på K 3 och förmodligen så stängde de av kanonen eller så tog gasolen slut. Det har hänt en gång tidigare, för en 10 till 15 år sedan, då man också hade glömt att stänga av gasolkanonen inför vintern, berättar Jan Dahlquist.

  • Anneli Malm