16 jan 2016 06:00

16 jan 2016 06:00

Första kvinnan i toppen

KOMMUNPOLITIK: Nina Davidsson är nya oppositionsrådet

Nina Davidsson (C) är Karlsborgs nya oppositionsråd. Den första kvinnan som tar en av de tyngsta politiska posterna.

– Jag har inte tänkt så mycket på det men jag förstår att det är rätt så häftigt att vara den första kvinnan. Sen är det tragiskt att det dröjt till 2016 innan det sker men bättre sent än aldrig, säger Nina Davidsson.

Kommer det att märkas att det nu är ett kvinnligt oppositionsråd?

– Ja, iallafall märks jag mer än Kjell Sjölund som är superdiplomatisk och lugn men jag kommer inte driva direkta kvinnofrågor, jag är för jämställdhet oavsett kön.

Kjell Sjölund (C) slutade som oppositionsråd vid årsskiftet och Nina Davidsson förväntas väljas vid kommunfullmäktiges möte den 29 februari och tillträda 1 mars.

– Vi är en opposition inom treklövern och vi kommer att fortsätta opponera oss om saker inte är som vi tycker, det är vår skyldighet. Jag kommer att ha hjälp av Kjell som är min mentor och bygga på det han har påbörjat men det kommer inte att bli lätt att efterträda honom.

Paradiset på jorden

Nina är 43 år och bor i Granvik tillsammans med sin man Fredrik och sina två söner och Fredriks tre. Hon kommer ursprungligen från Tidaholm och har flyttat runt en del i Sverige.

– Men jag har aldrig känt mig mer hemma än jag gör i Granvik. Det är paradiset på jorden.

Hon tycker om att jaga och tog jaktlicens för två år sedan och de har två hundar varav en jakthund.

– Det är avkoppling att sitta i skogen på ett pass eller gå på drev med hunden. Min fritid lägger jag på hundar, jakt, barnen och politiken.

Har åsikter

Det var självklart för henne att det var Centerpartiet hon skulle engagera sig i när hon inledde sin politiska bana 2009.

– Jag blev lite inslängd i bygg- och miljönämnden. Jag var inte politiskt engagerad innan men jag har alltid haft åsikter och tyckt till jämt och det gör jag fortfarande.

Lärt tålamod

Hon har suttit som ledamot i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen och efter senaste valet nu även i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Jag har alltid känt mig otroligt välkommen och när jag behövt stöttning har jag fått det. En del upplever att de som kvinna inte får utrymme men det har jag aldrig upplevt i mitt parti, där får alla komma till tals. Det är extra roligt nu att vi har fått nio fler medlemmar i Karlsborgskretsen och vi kommer att fortsätta jobba på att bli fler. Något jag fått lära mig är att politik är tålamodskrävande och det är inte min starka sida. Men ibland är det bra att det tar tid, att man får tänka igenom saker och ting och inte tar förhastade beslut.

Beslut om skolan

Hon tycker att det är roligt att vara med från början och se resultatet som byggandet av förskolan Kompassen och de nya bostäderna.

– Man ser verkligheten av besluten och att man kan påverka som fritidspolitiker.

Viktiga frågor för henne är ett beslut om skolan och att hela kommunen finns med.

– Vi måste få till en ny skola antingen en ny F-9 skola eller en ombyggnation. Det måste hända något nu. Vi har drivit på det under 2015 men det händer inget. Sen är det viktigt att vi inte glömmer bort bygderna runt om tätorten, områdena och folket där är lika viktiga och vi måste satsa på alla delar.

Andra frågor är att studieresan till Auschwitz blir av, en cykelväg mellan Karlsborg och Forsvik samt upprustning av stranden vid Bottensjön vilket är motioner lagda av treklövern.

– Karlsborg har inte hur mycket pengar som helst men att göra små saker kan få en dominoeffekt.

Hon jobbar i Tibro med skolskjutsfrågor och kommer från 1 mars att varva jobbet med uppdraget som oppositionsråd på halvtid.

– Jag har inte tänkt så mycket på det men jag förstår att det är rätt så häftigt att vara den första kvinnan. Sen är det tragiskt att det dröjt till 2016 innan det sker men bättre sent än aldrig, säger Nina Davidsson.

Kommer det att märkas att det nu är ett kvinnligt oppositionsråd?

– Ja, iallafall märks jag mer än Kjell Sjölund som är superdiplomatisk och lugn men jag kommer inte driva direkta kvinnofrågor, jag är för jämställdhet oavsett kön.

Kjell Sjölund (C) slutade som oppositionsråd vid årsskiftet och Nina Davidsson förväntas väljas vid kommunfullmäktiges möte den 29 februari och tillträda 1 mars.

– Vi är en opposition inom treklövern och vi kommer att fortsätta opponera oss om saker inte är som vi tycker, det är vår skyldighet. Jag kommer att ha hjälp av Kjell som är min mentor och bygga på det han har påbörjat men det kommer inte att bli lätt att efterträda honom.

Paradiset på jorden

Nina är 43 år och bor i Granvik tillsammans med sin man Fredrik och sina två söner och Fredriks tre. Hon kommer ursprungligen från Tidaholm och har flyttat runt en del i Sverige.

– Men jag har aldrig känt mig mer hemma än jag gör i Granvik. Det är paradiset på jorden.

Hon tycker om att jaga och tog jaktlicens för två år sedan och de har två hundar varav en jakthund.

– Det är avkoppling att sitta i skogen på ett pass eller gå på drev med hunden. Min fritid lägger jag på hundar, jakt, barnen och politiken.

Har åsikter

Det var självklart för henne att det var Centerpartiet hon skulle engagera sig i när hon inledde sin politiska bana 2009.

– Jag blev lite inslängd i bygg- och miljönämnden. Jag var inte politiskt engagerad innan men jag har alltid haft åsikter och tyckt till jämt och det gör jag fortfarande.

Lärt tålamod

Hon har suttit som ledamot i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen och efter senaste valet nu även i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Jag har alltid känt mig otroligt välkommen och när jag behövt stöttning har jag fått det. En del upplever att de som kvinna inte får utrymme men det har jag aldrig upplevt i mitt parti, där får alla komma till tals. Det är extra roligt nu att vi har fått nio fler medlemmar i Karlsborgskretsen och vi kommer att fortsätta jobba på att bli fler. Något jag fått lära mig är att politik är tålamodskrävande och det är inte min starka sida. Men ibland är det bra att det tar tid, att man får tänka igenom saker och ting och inte tar förhastade beslut.

Beslut om skolan

Hon tycker att det är roligt att vara med från början och se resultatet som byggandet av förskolan Kompassen och de nya bostäderna.

– Man ser verkligheten av besluten och att man kan påverka som fritidspolitiker.

Viktiga frågor för henne är ett beslut om skolan och att hela kommunen finns med.

– Vi måste få till en ny skola antingen en ny F-9 skola eller en ombyggnation. Det måste hända något nu. Vi har drivit på det under 2015 men det händer inget. Sen är det viktigt att vi inte glömmer bort bygderna runt om tätorten, områdena och folket där är lika viktiga och vi måste satsa på alla delar.

Andra frågor är att studieresan till Auschwitz blir av, en cykelväg mellan Karlsborg och Forsvik samt upprustning av stranden vid Bottensjön vilket är motioner lagda av treklövern.

– Karlsborg har inte hur mycket pengar som helst men att göra små saker kan få en dominoeffekt.

Hon jobbar i Tibro med skolskjutsfrågor och kommer från 1 mars att varva jobbet med uppdraget som oppositionsråd på halvtid.

  • Anneli Malm