20 jan 2016 14:08

20 jan 2016 14:08

Slaget vid Verdun och Djingis Kahn

FÄSTNINGSMUSEET: Föreläsningar med Österblom

Det är 100 år sedan slaget vid Verdun stod och det kommer Bengt Österblom att uppmärksamma i den första av vårens tre föreläsningar.

– Tyskarna beslutade sig i februari 1916 för att anfalla Frankrike och deras befästning vid Verdun, säger Bengt Österblom och tillägger:

Stora förluster

– Man räknade kallt med stora förluster och det slutade även med att totalt över 2 miljoner män förlorades. Två meningslösa förluster, i två meningslösa slag i ett meningslöst krig, skrev Winston Churchill efteråt i sina memoarer.

Föreläsningen hålls på Fästningsmuseet den 26 januari och den följs sedan av Östersjön, ofredens hav 1939-1991 som Bengt berättar om den 23 februari.

– Där utgår jag från en bok som bygger på mycket forskning i de ryska arkiven som var stängda när det begav sig.

Hittade på S 2

Föreläsningen inleds med det finska vinterkriget och avslutas med Sovjetunionens sammanbrott 1991. Det handlar bland annat om vad man fann på S 2 i ett förråd, vad som hände med det svenska passagerarfartyget Hansa, om DC 3:an som försvann 1953 och om ubåtsincidenterna under 1970- och 1980-talet.

”Ett militärt geni”

Vårens föreläsningar avslutas den 5 april med Djingis Kahn som levde mellan 1167 och 1227.

– Han räknas till de stora härförarna och han var ett militärtgeni. Han enade ett antal mongolstammar och han stod bakom det största sammanhängande riket som har existerat. En jämförelse i dag är med IS och deras grymhet. Djingis Khan var grym och såg också till att slå mynt om det genom att sprida överdrivna rykten om sin grymhet, en psykologisk krigsföring.

– Tyskarna beslutade sig i februari 1916 för att anfalla Frankrike och deras befästning vid Verdun, säger Bengt Österblom och tillägger:

Stora förluster

– Man räknade kallt med stora förluster och det slutade även med att totalt över 2 miljoner män förlorades. Två meningslösa förluster, i två meningslösa slag i ett meningslöst krig, skrev Winston Churchill efteråt i sina memoarer.

Föreläsningen hålls på Fästningsmuseet den 26 januari och den följs sedan av Östersjön, ofredens hav 1939-1991 som Bengt berättar om den 23 februari.

– Där utgår jag från en bok som bygger på mycket forskning i de ryska arkiven som var stängda när det begav sig.

Hittade på S 2

Föreläsningen inleds med det finska vinterkriget och avslutas med Sovjetunionens sammanbrott 1991. Det handlar bland annat om vad man fann på S 2 i ett förråd, vad som hände med det svenska passagerarfartyget Hansa, om DC 3:an som försvann 1953 och om ubåtsincidenterna under 1970- och 1980-talet.

”Ett militärt geni”

Vårens föreläsningar avslutas den 5 april med Djingis Kahn som levde mellan 1167 och 1227.

– Han räknas till de stora härförarna och han var ett militärtgeni. Han enade ett antal mongolstammar och han stod bakom det största sammanhängande riket som har existerat. En jämförelse i dag är med IS och deras grymhet. Djingis Khan var grym och såg också till att slå mynt om det genom att sprida överdrivna rykten om sin grymhet, en psykologisk krigsföring.

  • Anneli Malm