08 feb 2016 06:00

08 feb 2016 06:55

"Det känns jättebra"

CARL JOHANSSKOLAN: Fler elever har anmält sig

Heidi Bötefür och Aleksandra Potoczniak är glada över att det nu är klart att de får åka på en studieresa till Auschwitz.

– Det känns jättebra. Det är nästan lite omtumlande att vi nu plötsligt ska åka, säger Heidi Bötefür och Aleksandra Potoczniak som har drivit frågan under en längre tid och jobbat med förberedelserna för att resan skulle bli av. I början av april åker de.

– Det kommer att bli stressigt att planera allt in i det sista men det är det värt.

I förintelsens spår

Resan ska gå i förintelsens spår och de ska bland annat besöka gettot och kyrkan i Krakow och koncentrationslägret i Auschwitz.

Kommunstyrelsen har beviljat 200 000 kronor till studieresan för eleverna i årskurs nio efter ett yrkande från barn- och utbildningsnämnden och grunden är en motion från Treklövern.

– Vi började direkt med att ta in en ny intresseanmälan och nu är det fler som vill följa med vilket är jätteroligt.

Fler elever

Från början var det 36 elever som hade anmält sitt intresse och nu har antalet ökat till 48. Till det tillkommer även personal från skolan som rektorn, kuratorn, någon från skolhälsovården och lärare, samt föräldrar och politikern Björn Rubenson (KD). Totalt blir de 62 som åker.

– Det är roligt att det är fler elever som har anmält sig och vill följa med och vi hoppas att det blir fler resor framöver. Jag åker med första gången och det är flera anmälda som jobbar på skolan. Det är även kul att det är en politiker som följer med och han ska guida oss i gettot, säger rektor Kathrin Thomas.

Viktig att lära

Efter beskedet om pengarna är nu både hotell och buss bokade.

– Nu ska vi fortsätta att planera för hur vi ska lägga upp det och vi ska förbereda frågor. Tanken är att vi ska filma när vi är där och alla ska få ett block där de ska skriva upp vad de känner och vad de är rädda för när vi är i Auschwitz. Det för att man ska tänka efter ordentligt. Det är viktigt att man tar åt sig och lär sig, säger Heidi och Aleksandra.

”Inte hända igen”

– Vi vill också bevisa för de som förnekar förintelsen att den faktiskt har ägt rum och att det inte får hända igen, säger de och tillägger att de vill tacka alla som har hjälpt till så att resan blir av.

– Det känns jättebra. Det är nästan lite omtumlande att vi nu plötsligt ska åka, säger Heidi Bötefür och Aleksandra Potoczniak som har drivit frågan under en längre tid och jobbat med förberedelserna för att resan skulle bli av. I början av april åker de.

– Det kommer att bli stressigt att planera allt in i det sista men det är det värt.

I förintelsens spår

Resan ska gå i förintelsens spår och de ska bland annat besöka gettot och kyrkan i Krakow och koncentrationslägret i Auschwitz.

Kommunstyrelsen har beviljat 200 000 kronor till studieresan för eleverna i årskurs nio efter ett yrkande från barn- och utbildningsnämnden och grunden är en motion från Treklövern.

– Vi började direkt med att ta in en ny intresseanmälan och nu är det fler som vill följa med vilket är jätteroligt.

Fler elever

Från början var det 36 elever som hade anmält sitt intresse och nu har antalet ökat till 48. Till det tillkommer även personal från skolan som rektorn, kuratorn, någon från skolhälsovården och lärare, samt föräldrar och politikern Björn Rubenson (KD). Totalt blir de 62 som åker.

– Det är roligt att det är fler elever som har anmält sig och vill följa med och vi hoppas att det blir fler resor framöver. Jag åker med första gången och det är flera anmälda som jobbar på skolan. Det är även kul att det är en politiker som följer med och han ska guida oss i gettot, säger rektor Kathrin Thomas.

Viktig att lära

Efter beskedet om pengarna är nu både hotell och buss bokade.

– Nu ska vi fortsätta att planera för hur vi ska lägga upp det och vi ska förbereda frågor. Tanken är att vi ska filma när vi är där och alla ska få ett block där de ska skriva upp vad de känner och vad de är rädda för när vi är i Auschwitz. Det för att man ska tänka efter ordentligt. Det är viktigt att man tar åt sig och lär sig, säger Heidi och Aleksandra.

”Inte hända igen”

– Vi vill också bevisa för de som förnekar förintelsen att den faktiskt har ägt rum och att det inte får hända igen, säger de och tillägger att de vill tacka alla som har hjälpt till så att resan blir av.

  • Anneli Malm