09 feb 2016 06:00

09 feb 2016 06:00

God och rolig fastlagstradition

STRANDVÄGEN: Premiärdag

I dag är det Fettisdagen och då är det premiär för årets fettisdagsbullar, något som ger stor aktivitet i Nymans bageri på Strandvägen.

Kärt barn har många namn, så även fettisdagsbullarna, som även kallas semlor, fastlagsbullar och ibland hetvägg. Det senare namnet härstammar från 1500-talet, för under så lång tid har man festat på dessa bakverk som hör fastetiden till. Den moderna fastan har enkelhet som målsättning och då passar en och annan semla fint. Under fastetiden från fettisdagen fram till påsk är det säsong för årets semlor och bagare Carina Nyman räknar med att baka många semlor under den tiden.

Närproducerat

– Det har gått lite inflation i detta med semlor, så även om premiärdagen är i dag, så har vi bakat semlor från trettondagshelgen och fram till nu, sade Carina. Men på premiärdagen har vi stigit upp halv fyra på morgonen för att klara alla beställningar, ja vi räknar med ett antal av cirka 700, som i dag kommer att passera ugnar och gräddskålar, sade hon och så glad ut, för detta är en rolig tradition.

– Vi har naturligtvis ett hemligt recept på bullarna som levereras helt dagsfärska med äkta grädde till kunderna. Förr fanns endast en variant på semla men i dag finns blåbärs-, vanilj- och Wienersemla att välja mellan, sade Carina som gillar den klassiska varianten bäst. För även vi bagare tycker om att ta en paus ibland för att njuta av en nybakad semla, sade hon.

Kärt barn har många namn, så även fettisdagsbullarna, som även kallas semlor, fastlagsbullar och ibland hetvägg. Det senare namnet härstammar från 1500-talet, för under så lång tid har man festat på dessa bakverk som hör fastetiden till. Den moderna fastan har enkelhet som målsättning och då passar en och annan semla fint. Under fastetiden från fettisdagen fram till påsk är det säsong för årets semlor och bagare Carina Nyman räknar med att baka många semlor under den tiden.

Närproducerat

– Det har gått lite inflation i detta med semlor, så även om premiärdagen är i dag, så har vi bakat semlor från trettondagshelgen och fram till nu, sade Carina. Men på premiärdagen har vi stigit upp halv fyra på morgonen för att klara alla beställningar, ja vi räknar med ett antal av cirka 700, som i dag kommer att passera ugnar och gräddskålar, sade hon och så glad ut, för detta är en rolig tradition.

– Vi har naturligtvis ett hemligt recept på bullarna som levereras helt dagsfärska med äkta grädde till kunderna. Förr fanns endast en variant på semla men i dag finns blåbärs-, vanilj- och Wienersemla att välja mellan, sade Carina som gillar den klassiska varianten bäst. För även vi bagare tycker om att ta en paus ibland för att njuta av en nybakad semla, sade hon.

  • Lennart Strömberg