10 feb 2016 06:00

10 feb 2016 06:00

"Jag känner ödmjukhet"

KOMMUNEN: Kjell-Åke Berglund är den nye kommunchefen

Kjell-Åke Berglund ser både framtidstro och utmaningar i kommunen och han vill få Karlsborgarna att känna stolthet över sin kommun. Den nye kommunchefen är nu på plats.

– Det känns jätteskoj och det är en fantastisk utmaning. Det är lite som att knyta ihop säcken eftersom jag har jobbat här tidigare och nu får jag avsluta här. Jag är stolt, känner respekt och stor ödmjukhet i det här jobbet. Jag vill göra ett gott jobb och det förpliktigar ju, säger Kjell-Åke Berglund som började sin nya tjänst i måndags.

Lärare och rektor

Kjell-Åke flyttade från Norrbotten till Karlsborg 1980 och började då som lärare på Strandskolan. Han har även varit rektor på både Strandskolan och Carl Johanskolan och senare även på Fågelviksgymnaiset i Tibro.

– Det var ett jätteroligt jobb. Det blir något annat med ett gymnasium där man måste vara bäst annars får man inga elever. Det är inte alldeles enkelt och det ser man nu när skolan nästan har halverats.

I två år var han skolchef i Skara innan han började som barn- och utbildningschef i Hjo där han slutade sin tjänst i fredags.

Kommunchef lockade

– Det fanns bara ett jobb som kunde få mig att lämna Hjo och det är kommunchefsjobbet i min hemkommun och nu sitter jag här. Jag kommer från skolans värld och nu får jag titta över hela spektret, vilket tilltalar mig. Jag blir involverad i alla frågor och det är jätteintressant.

Har lokalkännedom

Än har han inte hunnit sätta sig in i sitt jobb och all verksamhet som bedrivs i kommunen men som Mölltorpsbo och med många tjänsteår i kommunen har han lokalkännedomen och han har en del tankar på vad han vill med sitt arbete framåt.

Alla hjälps åt

– I en liten kommun så gäller det att alla hjälps åt. Det handlar om lagspel och försöka få alla att dra åt samma håll. Man måste få bort stuprören och att politiker och tjänstemän tillsammans arbetar för Karlsborgs bästa. Det gäller att samarbeta både internt och externt för att hitta effektiva lösningar. Externt för att vi ska kunna få den spetskompetens som vi behöver.

Känna stolthet

Att Karlsborgarna ska känna stolthet över sin kommun är en annan del han hoppas kunna bidra till.

– Det finns mycket positivt i den här kommunen och det handlar om att bygga upp och känna en stolthet, det tror jag mycket på. Bara det att vi har 35 mil strand i kommunen, det är sjönära överallt. Det är inte många små kommuner som har det.

Han ser även en hel del utmaningar som att klara av att ge de nyanlända en bra integration och att kunna rekrytera den personal som behövs som socialsekreterare och lärare.

En framtidstro

– Det är ack så viktigt att prata gott om Karlsborg och det gäller att bygga upp en status över att jobba i kommunen. Jag var med när F 6 lades ner, lägenheter revs och skolor lades ned. Det var en tuff period men nu känner jag att det är mer stimulans här. Det byggs och det finns en framtidstro.

Kompetent personal

Han tycker att han har blivit väl bemött i kommunen.

– Jag har fått ett fantastiskt mottagande och jag har sett att det finns mycket kompetent personal vilket känns tryggt och jag ser med tillförsikt framemot detta. Får vi sen folk på alla platser kommer det att bli ännu bättre, säger Kjell-Åke Berglund.

– Det känns jätteskoj och det är en fantastisk utmaning. Det är lite som att knyta ihop säcken eftersom jag har jobbat här tidigare och nu får jag avsluta här. Jag är stolt, känner respekt och stor ödmjukhet i det här jobbet. Jag vill göra ett gott jobb och det förpliktigar ju, säger Kjell-Åke Berglund som började sin nya tjänst i måndags.

Lärare och rektor

Kjell-Åke flyttade från Norrbotten till Karlsborg 1980 och började då som lärare på Strandskolan. Han har även varit rektor på både Strandskolan och Carl Johanskolan och senare även på Fågelviksgymnaiset i Tibro.

– Det var ett jätteroligt jobb. Det blir något annat med ett gymnasium där man måste vara bäst annars får man inga elever. Det är inte alldeles enkelt och det ser man nu när skolan nästan har halverats.

I två år var han skolchef i Skara innan han började som barn- och utbildningschef i Hjo där han slutade sin tjänst i fredags.

Kommunchef lockade

– Det fanns bara ett jobb som kunde få mig att lämna Hjo och det är kommunchefsjobbet i min hemkommun och nu sitter jag här. Jag kommer från skolans värld och nu får jag titta över hela spektret, vilket tilltalar mig. Jag blir involverad i alla frågor och det är jätteintressant.

Har lokalkännedom

Än har han inte hunnit sätta sig in i sitt jobb och all verksamhet som bedrivs i kommunen men som Mölltorpsbo och med många tjänsteår i kommunen har han lokalkännedomen och han har en del tankar på vad han vill med sitt arbete framåt.

Alla hjälps åt

– I en liten kommun så gäller det att alla hjälps åt. Det handlar om lagspel och försöka få alla att dra åt samma håll. Man måste få bort stuprören och att politiker och tjänstemän tillsammans arbetar för Karlsborgs bästa. Det gäller att samarbeta både internt och externt för att hitta effektiva lösningar. Externt för att vi ska kunna få den spetskompetens som vi behöver.

Känna stolthet

Att Karlsborgarna ska känna stolthet över sin kommun är en annan del han hoppas kunna bidra till.

– Det finns mycket positivt i den här kommunen och det handlar om att bygga upp och känna en stolthet, det tror jag mycket på. Bara det att vi har 35 mil strand i kommunen, det är sjönära överallt. Det är inte många små kommuner som har det.

Han ser även en hel del utmaningar som att klara av att ge de nyanlända en bra integration och att kunna rekrytera den personal som behövs som socialsekreterare och lärare.

En framtidstro

– Det är ack så viktigt att prata gott om Karlsborg och det gäller att bygga upp en status över att jobba i kommunen. Jag var med när F 6 lades ner, lägenheter revs och skolor lades ned. Det var en tuff period men nu känner jag att det är mer stimulans här. Det byggs och det finns en framtidstro.

Kompetent personal

Han tycker att han har blivit väl bemött i kommunen.

– Jag har fått ett fantastiskt mottagande och jag har sett att det finns mycket kompetent personal vilket känns tryggt och jag ser med tillförsikt framemot detta. Får vi sen folk på alla platser kommer det att bli ännu bättre, säger Kjell-Åke Berglund.

  • Anneli Malm