10 feb 2016 15:23

10 feb 2016 15:23

Med äventyraren till Australien

FÄSTNINGSMUSEET: Långt från Down Under

Ett femtiotal intresserade åhörare hade samlats för att lyssna på Karlsborgs egen äventyrares öden och äventyr i Australien.

– Det gäller att ha bra perspektiv när man planerar sina resor. Trots att Australien är en ö, så är den också en kontinent och lagd ovanpå Europa når den upp i halva Sverige, säger Bo Sunnefeldt.

Ofta såg avstånden inte så stora ut på kartan, men det var 35 mil hit och 35 mil dit. Grusvägar förstås. Från Perth och Swan River, där de svarta svanarna härstammar ifrån, bilade Bo till den frusna vågen, Wave Rock. Vilka otroligt intressanta och fantasieggande skapelser naturen kan visa upp. Några i publiken hade också varit där.

Leta opaler

Bo Sunnefeldts egentliga ärende under sina resor i Australien var att hitta svarta opaler.

På vägen till Lightning Ridge, där dessa opaler finns, besökte han förstås Ayers Rock, eller Uluru, vilket är namnet på denna för aboriginerna heliga klippa mitt ute i öknen.

Kosmisk närhet

I en lånad tubkikare tyckte Sunnefeldt att han såg ringarna till Saturnus på södra halvklotets strålande stjärnhimmel. I den torra, klara luften tycks himlavalvet nära.

– Känslan var en svindlande kosmisk närhet, berättar han.

Vid Ayers Rock träffade Bo också aboriginer, Australiens urbefolkning. De har funnits i Australien i 40 000 år. Nomader, jägare och samlare var de och berättar om livet i sina klippmålningar som utförts med naturfärger.

Opalerna då?

Bo Sunnefeldt tog sig till Lightning Ridge och igenom smala schakt på vingliga stegar ner i underjorden, med hacka och hink. Under eftersnacket med publiken visade han upp de små gnistrande stenarna. Många ville prata om vad de själva upplevt Down Under. Fästningsmuseets Nancy Ericsson tackade med tulpaner och en köttbulle till Sune (hunden).

– Det gäller att ha bra perspektiv när man planerar sina resor. Trots att Australien är en ö, så är den också en kontinent och lagd ovanpå Europa når den upp i halva Sverige, säger Bo Sunnefeldt.

Ofta såg avstånden inte så stora ut på kartan, men det var 35 mil hit och 35 mil dit. Grusvägar förstås. Från Perth och Swan River, där de svarta svanarna härstammar ifrån, bilade Bo till den frusna vågen, Wave Rock. Vilka otroligt intressanta och fantasieggande skapelser naturen kan visa upp. Några i publiken hade också varit där.

Leta opaler

Bo Sunnefeldts egentliga ärende under sina resor i Australien var att hitta svarta opaler.

På vägen till Lightning Ridge, där dessa opaler finns, besökte han förstås Ayers Rock, eller Uluru, vilket är namnet på denna för aboriginerna heliga klippa mitt ute i öknen.

Kosmisk närhet

I en lånad tubkikare tyckte Sunnefeldt att han såg ringarna till Saturnus på södra halvklotets strålande stjärnhimmel. I den torra, klara luften tycks himlavalvet nära.

– Känslan var en svindlande kosmisk närhet, berättar han.

Vid Ayers Rock träffade Bo också aboriginer, Australiens urbefolkning. De har funnits i Australien i 40 000 år. Nomader, jägare och samlare var de och berättar om livet i sina klippmålningar som utförts med naturfärger.

Opalerna då?

Bo Sunnefeldt tog sig till Lightning Ridge och igenom smala schakt på vingliga stegar ner i underjorden, med hacka och hink. Under eftersnacket med publiken visade han upp de små gnistrande stenarna. Många ville prata om vad de själva upplevt Down Under. Fästningsmuseets Nancy Ericsson tackade med tulpaner och en köttbulle till Sune (hunden).

  • Erika Fredholm