23 feb 2016 06:00

23 feb 2016 06:00

Vårens växter är på gång

MÖLLTORP: 8000 pelargonsticklingar redo att växa till sig

I Mölltorps Handelsträdgård är det mycket på gång inför våren. Med det milda vädret, ljuset som så sakteliga återvänder och solen som värmer lite, vaknar vårkänslorna hos både människor och växter.

I handelsträdgården finns tusentals små penséplantor i alla olika färger. En del av dem ska användas till de stora vackra dekorationerna man får glädjas åt på torg och gator.

Mölltorps Handelsträdgård är en av tre leverantörer för dylika dekorationer till kommuner och företag i Mellansverige. Göran Johansson fyller den ena kuben eller bollen efter den andra med blomsterjord medan Susanne och Eva-Lotta sätter de små plantorna i skåror i plasten. 8000 pelargonsticklingar är också på gång mot sommarens prakt.

Blomsternörd

Butiksansvarig är Emelie Karlsson. Hon började som pryo när hon gick i åttan. Sen har spåret varit rakt för Emelie. Innan hon blev fast på Mölltorps handelsträdgård gick hon på Uddetorps trädgårdsutbildning i Vara.

– De kallar mig blomsternörd och pysseltokig, skrattar hon under en pratstund i växthuset. Kreativitet råder det ingen brist på. Emelie har just planterat lökar i två raka höga glasvaser en med blå och en med vita pärlhyacinter. Lite jord och lök vid lök med dekorativa gröna snören runt foten.

– Man ska inte vattna, berättar Emelie. Lökarna innehåller tillräckligt med fukt och glaset ger stadga när blommorna växer. Vattnar man ränner de bara iväg i höjden.

Balansen är viktig

– Man kan se vilka växter som mår bäst, säger Emelie och visar upp en liten knubbig pensé. Hon jämför med en som också är fin men lite glesare och högre. Den har fått för lite ljus och sträcker på sig. Det är viktigt med balansen.

Hemma är övervattning ett problem under vintern. Växten ser grå och trist ut och får vatten. Den tappar bladen och får lite vatten till.

– Låt växten torka ut istället, råder Emelie. Krukväxter blir lätt stressade under vintern. Bristen på ljus och väldigt mycket värme ger motsatta signaler.

Nu är det också tid att sätta frön till de plantor som tar längst tid på sig att gro, som jordärtskocka och chilli. När jorden blir varm är de färdiga att sätta ut för att mogna under sommaren.

I handelsträdgården finns tusentals små penséplantor i alla olika färger. En del av dem ska användas till de stora vackra dekorationerna man får glädjas åt på torg och gator.

Mölltorps Handelsträdgård är en av tre leverantörer för dylika dekorationer till kommuner och företag i Mellansverige. Göran Johansson fyller den ena kuben eller bollen efter den andra med blomsterjord medan Susanne och Eva-Lotta sätter de små plantorna i skåror i plasten. 8000 pelargonsticklingar är också på gång mot sommarens prakt.

Blomsternörd

Butiksansvarig är Emelie Karlsson. Hon började som pryo när hon gick i åttan. Sen har spåret varit rakt för Emelie. Innan hon blev fast på Mölltorps handelsträdgård gick hon på Uddetorps trädgårdsutbildning i Vara.

– De kallar mig blomsternörd och pysseltokig, skrattar hon under en pratstund i växthuset. Kreativitet råder det ingen brist på. Emelie har just planterat lökar i två raka höga glasvaser en med blå och en med vita pärlhyacinter. Lite jord och lök vid lök med dekorativa gröna snören runt foten.

– Man ska inte vattna, berättar Emelie. Lökarna innehåller tillräckligt med fukt och glaset ger stadga när blommorna växer. Vattnar man ränner de bara iväg i höjden.

Balansen är viktig

– Man kan se vilka växter som mår bäst, säger Emelie och visar upp en liten knubbig pensé. Hon jämför med en som också är fin men lite glesare och högre. Den har fått för lite ljus och sträcker på sig. Det är viktigt med balansen.

Hemma är övervattning ett problem under vintern. Växten ser grå och trist ut och får vatten. Den tappar bladen och får lite vatten till.

– Låt växten torka ut istället, råder Emelie. Krukväxter blir lätt stressade under vintern. Bristen på ljus och väldigt mycket värme ger motsatta signaler.

Nu är det också tid att sätta frön till de plantor som tar längst tid på sig att gro, som jordärtskocka och chilli. När jorden blir varm är de färdiga att sätta ut för att mogna under sommaren.

  • Erika Fredholm