25 feb 2016 06:00

25 feb 2016 06:00

På Källebacken öppnas ett nytt asylboende

UNDENÄS: Inflyttning på fredag

Boende. Källebackens stugby blir ett asylboende med platser för 102 asylsökande. De första flyttar in redan på fredag.

– Vi fick ett besked i fredags eftermiddag på telefonsvararen från entreprenören att de skulle öppna ett asylboende och vi hade en sittning med Migrationsverket på måndagen, säger kommunalrådet Peter Lindroth (S) och tillägger:

Snabba ryck

– Det går väldigt snabbt från start till skott. Vi har ingen information om det är barnfamiljer som kommer eller vilken nationalitet de har. Vi har heller inte fått någon signal tidigare från entreprenören, det enda är beskedet på telefonsvararen.

Stort mottagande

Det är det tredje asylboendet i Karlsborg och det andra i det lilla samhället Undenäs. På asylboendet Unnebo bor det runt 200 asylsökande varav många är barn.

– Med det nya boendet motsvarar det runt 11 procent av befolkningen i Karlsborg, vilket är ett stort mottagande. Vi har ingen beredskap för detta men vi är skyldiga att ta hand om de som befinner sig i vår kommun.

– Det är väldigt fullt i våra skolor, det är brist på lokaler och på personal. Vi kommer att lösa ut det här även om det tar längre tid. Det är inget att välja på, det är bara att gilla läget och köra.

Kommunen ska anordna ett informationsmöte för allmänheten så snart som möjligt där Migrationsverket och entreprenören deltar.

– Det är ett krav att entreprenören är med, säger Peter Lindroth.

Renoverat stugorna

Under onsdagsmorgonen var Räddningstjänsten på Källebacken och gjorde en brandsyn.

– Vi fick inte nedslag på en enda punkt. Vi har renoverat upp stugorna, satt upp brandvarnare och sett till att det finns utrymningsvägar. Vi har ställt in sängar och skåp där de kan låsa in sina tillhörigheter och vi har stärkt upp wifi för hela området, säger driftsansvarige Mikael Stigeborn som är anställd av Startfältet AB som har köpt Källebackens stugby med 18 stugor.

Personal kommer att finnas på plats dagtid och de kommer att servera mat tre gånger om dagen.

– De första 14 dagarna kommer jag att finnas på plats dygnet runt för att hjälpa till och svara på frågor. Det här är ett bra boende för barnfamiljer. Sysselsättningen är jätteviktig och här finns minigolf, en tennisbana och fotbollsmål och vi får se vilka fler aktiviteter vi kan få igång. Jag har även varit och pratat med det andra boendet här för att få tips och idéer.

– Vi fick ett besked i fredags eftermiddag på telefonsvararen från entreprenören att de skulle öppna ett asylboende och vi hade en sittning med Migrationsverket på måndagen, säger kommunalrådet Peter Lindroth (S) och tillägger:

Snabba ryck

– Det går väldigt snabbt från start till skott. Vi har ingen information om det är barnfamiljer som kommer eller vilken nationalitet de har. Vi har heller inte fått någon signal tidigare från entreprenören, det enda är beskedet på telefonsvararen.

Stort mottagande

Det är det tredje asylboendet i Karlsborg och det andra i det lilla samhället Undenäs. På asylboendet Unnebo bor det runt 200 asylsökande varav många är barn.

– Med det nya boendet motsvarar det runt 11 procent av befolkningen i Karlsborg, vilket är ett stort mottagande. Vi har ingen beredskap för detta men vi är skyldiga att ta hand om de som befinner sig i vår kommun.

– Det är väldigt fullt i våra skolor, det är brist på lokaler och på personal. Vi kommer att lösa ut det här även om det tar längre tid. Det är inget att välja på, det är bara att gilla läget och köra.

Kommunen ska anordna ett informationsmöte för allmänheten så snart som möjligt där Migrationsverket och entreprenören deltar.

– Det är ett krav att entreprenören är med, säger Peter Lindroth.

Renoverat stugorna

Under onsdagsmorgonen var Räddningstjänsten på Källebacken och gjorde en brandsyn.

– Vi fick inte nedslag på en enda punkt. Vi har renoverat upp stugorna, satt upp brandvarnare och sett till att det finns utrymningsvägar. Vi har ställt in sängar och skåp där de kan låsa in sina tillhörigheter och vi har stärkt upp wifi för hela området, säger driftsansvarige Mikael Stigeborn som är anställd av Startfältet AB som har köpt Källebackens stugby med 18 stugor.

Personal kommer att finnas på plats dagtid och de kommer att servera mat tre gånger om dagen.

– De första 14 dagarna kommer jag att finnas på plats dygnet runt för att hjälpa till och svara på frågor. Det här är ett bra boende för barnfamiljer. Sysselsättningen är jätteviktig och här finns minigolf, en tennisbana och fotbollsmål och vi får se vilka fler aktiviteter vi kan få igång. Jag har även varit och pratat med det andra boendet här för att få tips och idéer.

  • Anneli Malm