04 mar 2016 11:43

04 mar 2016 11:43

Fotograferar för integration

INTEGRATION: Fotoklubben

Att fotografera sin vardag är ett nytt integrationsprojekt som startats. En möjlighet att mötas och att lära sig språket

– Det här är ett projekt i fotoklubbens regi med bidrag från Karlsborgs kommun. Vitsen är att få en naturlig yta där asylsökande och svenskar kan jobba ihop. De som är asylsökande behöver också något att sysselsätta sig med, säger Hans Sjöberg som håller i projektet.

Hur ser Karlsborg

I projektet deltar sju personer men det finns plats för fler och de träffas en gång var 14:e dag.

Deltagarna har fått ett USB-minne där de sparar sina bilder och där de även har tillgång till ett enklare redigeringsprogram. Alla bilderna tar de med mobilkamera.

– Bilderna ska visa deras sätt att se kommunen och hur de uppfattar Karlsborg. Förhoppningsvis tar de andra bilder än vi skulle göra men det är inte det viktigaste.

Upptäcker nytt

Hayyan Alhaddad, Masaoud Noufal och Faiek Afoof är tre av deltagarna.

– Det är ett jättebra projekt. Vi har mycket fritid och det är roligt att ha något att göra. När vi började ta bilder upptäckte vi fler saker som hur rent och fint det är och vilken vacker natur det är här med allt vatten. Det är intressant att alla människor tycker om vatten.

– Vi vill göra allt som kan göra oss till medborgare. Vi försöker att lära oss alla regler och traditioner och vill vara som alla andra här. Förhoppningsvis kan vi vara med och förändra något och sätta vårt avtryck på staden. Vi har kanske något gott att bidra med, säger de.

15 bilder ställs ständigt ut på biblioteket och de byts ut efterhand under hela året. Tanken är att det hela ska resultera i en fotobok.

– Det här är ett projekt i fotoklubbens regi med bidrag från Karlsborgs kommun. Vitsen är att få en naturlig yta där asylsökande och svenskar kan jobba ihop. De som är asylsökande behöver också något att sysselsätta sig med, säger Hans Sjöberg som håller i projektet.

Hur ser Karlsborg

I projektet deltar sju personer men det finns plats för fler och de träffas en gång var 14:e dag.

Deltagarna har fått ett USB-minne där de sparar sina bilder och där de även har tillgång till ett enklare redigeringsprogram. Alla bilderna tar de med mobilkamera.

– Bilderna ska visa deras sätt att se kommunen och hur de uppfattar Karlsborg. Förhoppningsvis tar de andra bilder än vi skulle göra men det är inte det viktigaste.

Upptäcker nytt

Hayyan Alhaddad, Masaoud Noufal och Faiek Afoof är tre av deltagarna.

– Det är ett jättebra projekt. Vi har mycket fritid och det är roligt att ha något att göra. När vi började ta bilder upptäckte vi fler saker som hur rent och fint det är och vilken vacker natur det är här med allt vatten. Det är intressant att alla människor tycker om vatten.

– Vi vill göra allt som kan göra oss till medborgare. Vi försöker att lära oss alla regler och traditioner och vill vara som alla andra här. Förhoppningsvis kan vi vara med och förändra något och sätta vårt avtryck på staden. Vi har kanske något gott att bidra med, säger de.

15 bilder ställs ständigt ut på biblioteket och de byts ut efterhand under hela året. Tanken är att det hela ska resultera i en fotobok.

  • Anneli Malm