09 mar 2016 11:05

09 mar 2016 11:08

Mordåtal dröjer – åklagaren begär förlängning

KARLSBORG: Omhäktningsförhandling på torsdagen

En Karlsborgsbo mördades i höstas och en man i 30-årsåldern är häktad misstänkt för gärningen. Men åtalet mot honom dröjer ytterligare två veckor om åklagaren får den begärda förlängningen av åtalstiden..

Åtalet mot den man i 30-årsåldern som misstänks för mord på sin far i Karlsborg i oktober förra året skulle kommit i dagarna, men så blev det inte. Vid den förra omhäktningsförhandlingen i februari fick åklagaren en månad på sig att väcka åtal, men på onsdagen stod det klart att förundersökningen fortfarande inte är klar och vice chefsåklagare Marianne Aldén begärde förlängd åtalstid i två veckor, till och med den 23 mars.

Detta gick det häktade mannen inte med på frivilligt, därför blir det en omhäktningsförhandling i tingsrätten på torsdagen.

Enligt åklagaren inväntar man det tekniska protokollet, som beskrivs som omfattande, och därefter ska bland annat slutförhör hållas med den misstänkte och utredningen ska sammanställas.

Men enligt åklagaren kan åtalet eventuellt vara klart någon eller några dagar innan den begärda tiden går ut, detta om polisen kan redovisa utredningen för henne i god tid innan.

Mannen ska under utredningens gång mer ingående ha berättat hur gärningen har gått till. Han har redan tidigare erkänt att han dödat sin far. Vid den förra omhäktningen ansåg åklagaren att det föreligger övertygande bevisning och att det därför finns skäl för tingsrätten att besluta att mannen genomgår en rättspsykiatrisk undersökning.

Tingsrätten har nu förordnat att en sådan ska genomföras.

Åtalet mot den man i 30-årsåldern som misstänks för mord på sin far i Karlsborg i oktober förra året skulle kommit i dagarna, men så blev det inte. Vid den förra omhäktningsförhandlingen i februari fick åklagaren en månad på sig att väcka åtal, men på onsdagen stod det klart att förundersökningen fortfarande inte är klar och vice chefsåklagare Marianne Aldén begärde förlängd åtalstid i två veckor, till och med den 23 mars.

Detta gick det häktade mannen inte med på frivilligt, därför blir det en omhäktningsförhandling i tingsrätten på torsdagen.

Enligt åklagaren inväntar man det tekniska protokollet, som beskrivs som omfattande, och därefter ska bland annat slutförhör hållas med den misstänkte och utredningen ska sammanställas.

Men enligt åklagaren kan åtalet eventuellt vara klart någon eller några dagar innan den begärda tiden går ut, detta om polisen kan redovisa utredningen för henne i god tid innan.

Mannen ska under utredningens gång mer ingående ha berättat hur gärningen har gått till. Han har redan tidigare erkänt att han dödat sin far. Vid den förra omhäktningen ansåg åklagaren att det föreligger övertygande bevisning och att det därför finns skäl för tingsrätten att besluta att mannen genomgår en rättspsykiatrisk undersökning.

Tingsrätten har nu förordnat att en sådan ska genomföras.