21 mar 2016 14:32

21 mar 2016 14:32

Åtal för knarkproduktion i stor skala

KARLSBORG: Ligger bakom knarkfabriken i Undenäs

Sju män åtalades på måndagen misstänkta för att ligga bakom den omfattande cannabisodlingen i Undenäs. De åtalas för grova narkotikabrott.
– Om de döms så som jag har yrkat riskerar de nu långa fängselstraff, säger åklagaren Jenny Karlsson.

I början av november förra året avslöjade polisen den stora cannabisodling i en industrilokal i Undenäs. I samband med detta greps, anhölls och häktades flera män misstänkta för grovt narkotikabrott från 2007 till den dagen de greps, brottstiden för ett par andra män var från januari 2015. Gripandet skedde i samarbete mellan polisen i Skaraborg och polisen i Jönköping.

Fem män har varit häktade under lång tid och på måndagen åtalades de, liksom ytterligare två män som nu är på fri fot men som i inledningen av utredningen också var frihetsberövade. sex av männen är hemmahörande i Småland, den sjunde i Stockholmsområdet.

Kammaråklagare Jenny Karlsson åtalar samtliga sju misstänkta för grovt narkotikabrott. Enligt uppgifter i åtalet handlar det om produktion på sammanlagt minst 230 kilo, samt ytterligare sex kilo som kommer från de plantor som togs i beslag vid tillslaget i november. Dessa har torkats och därefter vägts.

– Vi har ändå räknat lågt, det finns olika beräkningar att använda sig av beroende på om man räknar med odlingsperioder på åtta eller 14 veckor, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Under utredningen har polisen också hittat fler odlingar som kan kopplas till några av männen, bland annat i tre av de åtalades bostäder i Småland.

I början av november förra året avslöjade polisen den stora cannabisodling i en industrilokal i Undenäs. I samband med detta greps, anhölls och häktades flera män misstänkta för grovt narkotikabrott från 2007 till den dagen de greps, brottstiden för ett par andra män var från januari 2015. Gripandet skedde i samarbete mellan polisen i Skaraborg och polisen i Jönköping.

Fem män har varit häktade under lång tid och på måndagen åtalades de, liksom ytterligare två män som nu är på fri fot men som i inledningen av utredningen också var frihetsberövade. sex av männen är hemmahörande i Småland, den sjunde i Stockholmsområdet.

Kammaråklagare Jenny Karlsson åtalar samtliga sju misstänkta för grovt narkotikabrott. Enligt uppgifter i åtalet handlar det om produktion på sammanlagt minst 230 kilo, samt ytterligare sex kilo som kommer från de plantor som togs i beslag vid tillslaget i november. Dessa har torkats och därefter vägts.

– Vi har ändå räknat lågt, det finns olika beräkningar att använda sig av beroende på om man räknar med odlingsperioder på åtta eller 14 veckor, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Under utredningen har polisen också hittat fler odlingar som kan kopplas till några av männen, bland annat i tre av de åtalades bostäder i Småland.