23 mar 2016 06:00

23 mar 2016 06:00

Lyckad jobbsökarmässa

ARBETE: Anordnades för första gången

För första gången anordnades i måndags en jobbsökarmässa i Karlsborgs kommun. Platsen var 3D-bion invid fästningen.

Jobbsökarmässor i sig är ingen nyhet, dock för Karlsborgs del. Tolv företagare från närområdet slöt upp och informerade om vilka behov av arbetskraft som respektive företag har. Bakom arrangemanget stod KUB och Arbetsmarknadsenheten i samarbete med Arbetsförmedlingen.

I det aktuella området där Karlsborg ingår är 150 personer inskrivna som arbetssökande, så tillfället var ypperligt att skapa kontakt med presumtiva arbetsgivare. Vissa företag söker personal för semester och sommarsäsong, andra för tillsvidareanställningar.

Ett av de företag som har en tuff period bakom sig är Nammo Vanäsverken, men nu finns åter behov av kvalificerad arbetskraft.

– Vi befann oss i en intensiv puckel för sex-sju år sedan, men 2014 vände det neråt. Åtskilliga fick sägas upp. I dag är vi 125 anställda och det är egentligen en lagom nivå för oss, säger vd Peter Ambjörnsson.

Fast ytterliga några utöver de 125 finns nu behov av. En produktionstekniker, en kvalitetstekniker, en personalassistent samt en verktygsmakare sökes för närvarande.

Positiv dag

Behov av personal visade sig under måndagens mässa också finnas i annan tillverkningsindustri på orten samt inom skolan, butiker, camping/turism, åkeri och hotellbranschen. Förhoppningsvis var dagen lyckad för såväl företagare som arbetssökande. Bland besökarna fanns ett flertal av kommunens nyanlända invånare varav många är på jakt efter ett jobb.

– För att vara första gången vi arrangerade en jobbsökarmässa, så var det absolut lyckat! Av de närvarande företagarna som deltog vet jag att minst hälften fick tag på den arbetskraft de söker. Dessutom hade Arbetsförmedlingen väldigt många som var intresserade av att starta eget, säger näringslivschef Fredrik Tidholm när han summerar dagen.

Jobbsökarmässor i sig är ingen nyhet, dock för Karlsborgs del. Tolv företagare från närområdet slöt upp och informerade om vilka behov av arbetskraft som respektive företag har. Bakom arrangemanget stod KUB och Arbetsmarknadsenheten i samarbete med Arbetsförmedlingen.

I det aktuella området där Karlsborg ingår är 150 personer inskrivna som arbetssökande, så tillfället var ypperligt att skapa kontakt med presumtiva arbetsgivare. Vissa företag söker personal för semester och sommarsäsong, andra för tillsvidareanställningar.

Ett av de företag som har en tuff period bakom sig är Nammo Vanäsverken, men nu finns åter behov av kvalificerad arbetskraft.

– Vi befann oss i en intensiv puckel för sex-sju år sedan, men 2014 vände det neråt. Åtskilliga fick sägas upp. I dag är vi 125 anställda och det är egentligen en lagom nivå för oss, säger vd Peter Ambjörnsson.

Fast ytterliga några utöver de 125 finns nu behov av. En produktionstekniker, en kvalitetstekniker, en personalassistent samt en verktygsmakare sökes för närvarande.

Positiv dag

Behov av personal visade sig under måndagens mässa också finnas i annan tillverkningsindustri på orten samt inom skolan, butiker, camping/turism, åkeri och hotellbranschen. Förhoppningsvis var dagen lyckad för såväl företagare som arbetssökande. Bland besökarna fanns ett flertal av kommunens nyanlända invånare varav många är på jakt efter ett jobb.

– För att vara första gången vi arrangerade en jobbsökarmässa, så var det absolut lyckat! Av de närvarande företagarna som deltog vet jag att minst hälften fick tag på den arbetskraft de söker. Dessutom hade Arbetsförmedlingen väldigt många som var intresserade av att starta eget, säger näringslivschef Fredrik Tidholm när han summerar dagen.

  • Inger Andersson-Hultin