30 mar 2016 11:54

31 mar 2016 06:36

Rättegång mot mordåtalad

KARLSBORG: Dödade pappan med brutalt våld

Karlsborgsbon som brutalt dödade sin pappa i höstas erkänner att han utfört gärningen, men motivet är oklart.
– Fysiskt har han gjort det, men han är psykiskt sjuk, han kände inget agg mot sin pappa, säger advokat Tomas Algons på rättegångsdagen.

I förra veckan åtalades mannen för mordet på pappan och på onsdagen hölls rättegången mot honom i Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Han är åtalad för att i oktober ha dödat sin pappa i föräldrahemmet.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att han har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, vilket innebär att han inte ska dömas till fängelse. Mannen ska redan efter gärningen, när ambulanspersonal kom till platsen, ha sagt att han dödade pappan. Senare under utredningen har han också mer ingående ha berättat hur han gjorde.

Men något motiv till gärningen verkar inte finnas.

– Han erkänner att han rent fysiskt har dödat sin pappa på det sätt som åklagaren säger, men han är svårt psykiskt sjuk och hade inget egentligt motiv till gärningen. Han kände inget agg mot sin pappa, snarare tvärtom, säger mannen offentlige försvarare, advokat Thomas Algons till SLA.

Under rättegången svarade mannen bland annat på vice chefsåklagare Marianne Aldéns frågor.

– Han har svårt att prata om det, men några svar fick vi. Han är förtvivlad över vad han gjort, men säger att han styrts av tankar han inte kunnat hantera, det talas om psykos, säger Aldén.

Efter gärningen kom mamman hem och fann sin man liggande i en blodpöl. Hon försökte göra livsuppehållande instanser men utan resultat. I soffan intill satt sonen, även han skadad. Han hade knivhuggit sig själv. I badrummet återfanns en blodig kniv, invirad i en handduk.

På golvet intill den döda mannen fanns ett vedträ och en 2,2 kilo tung stenljusstake, båda föremålen var blodiga eftersom Karlsborgsbon hade använt dem i det brutala överfallet på pappan. Vid kroppen fanns också ett hundkoppel, detta hade sonen satt runt halsen på sin pappa och dragit åt kraftigt i, vad åklagaren hävdar, försök att döda mannen. Men i stället blev det ett knivhugg som tog livet av honom. Kniven hade sonen hämtat i köket.

Under rättegången beskrev vice chefsåklagare Marianne Aldén bland annat den tekniska bevisningen i ärendet.

Tingsrätten beslutade att mannen ska kvarstanna i häkte tills dom meddelad den 4 april.

I förra veckan åtalades mannen för mordet på pappan och på onsdagen hölls rättegången mot honom i Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Han är åtalad för att i oktober ha dödat sin pappa i föräldrahemmet.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att han har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, vilket innebär att han inte ska dömas till fängelse. Mannen ska redan efter gärningen, när ambulanspersonal kom till platsen, ha sagt att han dödade pappan. Senare under utredningen har han också mer ingående ha berättat hur han gjorde.

Men något motiv till gärningen verkar inte finnas.

– Han erkänner att han rent fysiskt har dödat sin pappa på det sätt som åklagaren säger, men han är svårt psykiskt sjuk och hade inget egentligt motiv till gärningen. Han kände inget agg mot sin pappa, snarare tvärtom, säger mannen offentlige försvarare, advokat Thomas Algons till SLA.

Under rättegången svarade mannen bland annat på vice chefsåklagare Marianne Aldéns frågor.

– Han har svårt att prata om det, men några svar fick vi. Han är förtvivlad över vad han gjort, men säger att han styrts av tankar han inte kunnat hantera, det talas om psykos, säger Aldén.

Efter gärningen kom mamman hem och fann sin man liggande i en blodpöl. Hon försökte göra livsuppehållande instanser men utan resultat. I soffan intill satt sonen, även han skadad. Han hade knivhuggit sig själv. I badrummet återfanns en blodig kniv, invirad i en handduk.

På golvet intill den döda mannen fanns ett vedträ och en 2,2 kilo tung stenljusstake, båda föremålen var blodiga eftersom Karlsborgsbon hade använt dem i det brutala överfallet på pappan. Vid kroppen fanns också ett hundkoppel, detta hade sonen satt runt halsen på sin pappa och dragit åt kraftigt i, vad åklagaren hävdar, försök att döda mannen. Men i stället blev det ett knivhugg som tog livet av honom. Kniven hade sonen hämtat i köket.

Under rättegången beskrev vice chefsåklagare Marianne Aldén bland annat den tekniska bevisningen i ärendet.

Tingsrätten beslutade att mannen ska kvarstanna i häkte tills dom meddelad den 4 april.