31 mar 2016 13:00

31 mar 2016 16:06

Misstänkta knarkproducenter inför rätta

KARLSBORG: Kan ha tjänat minst tio miljoner kronor

Rättegången mot de sju män som misstänks ligga bakom knarkfabriken i Undenäs inleddes på torsdagen. Åklagaren anser att bevisningen är stark, bland annat med uppgifter som de åtalade lämnat under polisutredningen. Men nu förnekar alla nästan allt.

Rättegången i tingsrätten i Skövde inleddes på torsdagen. När de sju åtalade tillsammans med försvarare och häktesvakter – fem av männen är häktade – tog plats i säkerhetssalen blev det i det närmaste fullsatt. På andra sidan i salen satt kammaråklagare Jenny Karlsson som åtalat de sju för att de tillsammans, i olika konstellationer och i olika perioder från 2007 till 2012, har bedrivit omfattande framställning av minst 230 kilo cannabis.

– Tre av dem har varit med hela tiden, men jag anser inte att man kan peka ut någon eller några av de sju som huvudmän i gruppen. Alla har haft olika roller, säger Karlsson.

Tio miljoner

Enligt åklagaren kan männen ha tjänat minst tio miljoner kronor. Men pengarna är spårlöst borta – polisen har endast kunnat beslagta 55 000 kronor i kontanter.

Karlsson anser att bevisläget mot männen är bra, bland mycket annat bygger bevisen på uppgifter som några av de åtalade lämnat om de andra männen, men vid rättegången ändrade de inställning. Alls sju förnekade grovt narkotikabrott, ett par av dem medgav vissa enklare brott.

– Ja, nu i huvudförhandlingen säger de nu något annat, men när de förhörs senare under rättegången får vi ställa de uppgifterna mot de uppgifter som de lämnat i polisförhör, säger Karlsson.

Produktion av stora mått

Det var i november som polisen slog till mot industrifastigheten i Undenäs som visade sig innehålla en cannabisproduktion av stora mått. Men aktionen hade föregåtts av flera månaders spaning mot fastigheten. Exakt vad som ledde polisen fram dit vill Johan Rapp, spaningsledare vid polisen, inte avslöja.

– Det var ett samarbete mellan polisen här och i Jönköping, vi hade fått underrättelser som visade sig ha bra substans och var intressanta och till slut satte vi spaning mot fastigheten.

Vid tillslaget i november togs de tre män som befann sig där och senare har ytterligare fyra män kunnat knytas till ärendet. Männen är mellan 30 och 35 år gamla och fleratlet av dem är hemmahörande i Småland.

Rättegången ska pågå i fem dagar.

Rättegången i tingsrätten i Skövde inleddes på torsdagen. När de sju åtalade tillsammans med försvarare och häktesvakter – fem av männen är häktade – tog plats i säkerhetssalen blev det i det närmaste fullsatt. På andra sidan i salen satt kammaråklagare Jenny Karlsson som åtalat de sju för att de tillsammans, i olika konstellationer och i olika perioder från 2007 till 2012, har bedrivit omfattande framställning av minst 230 kilo cannabis.

– Tre av dem har varit med hela tiden, men jag anser inte att man kan peka ut någon eller några av de sju som huvudmän i gruppen. Alla har haft olika roller, säger Karlsson.

Tio miljoner

Enligt åklagaren kan männen ha tjänat minst tio miljoner kronor. Men pengarna är spårlöst borta – polisen har endast kunnat beslagta 55 000 kronor i kontanter.

Karlsson anser att bevisläget mot männen är bra, bland mycket annat bygger bevisen på uppgifter som några av de åtalade lämnat om de andra männen, men vid rättegången ändrade de inställning. Alls sju förnekade grovt narkotikabrott, ett par av dem medgav vissa enklare brott.

– Ja, nu i huvudförhandlingen säger de nu något annat, men när de förhörs senare under rättegången får vi ställa de uppgifterna mot de uppgifter som de lämnat i polisförhör, säger Karlsson.

Produktion av stora mått

Det var i november som polisen slog till mot industrifastigheten i Undenäs som visade sig innehålla en cannabisproduktion av stora mått. Men aktionen hade föregåtts av flera månaders spaning mot fastigheten. Exakt vad som ledde polisen fram dit vill Johan Rapp, spaningsledare vid polisen, inte avslöja.

– Det var ett samarbete mellan polisen här och i Jönköping, vi hade fått underrättelser som visade sig ha bra substans och var intressanta och till slut satte vi spaning mot fastigheten.

Vid tillslaget i november togs de tre män som befann sig där och senare har ytterligare fyra män kunnat knytas till ärendet. Männen är mellan 30 och 35 år gamla och fleratlet av dem är hemmahörande i Småland.

Rättegången ska pågå i fem dagar.